Ispunila se Novakova želja: Velike promene u Dejvis kupu!

|   Sport
Na godišnjoj Skupštini Međunarodne teniske federacije (ITF) odlučeno je da posle 118 godina bude promenjen format takmičenja Dejvis kupa, što odavno traže najbolji teniseri sveta, a među njima i Novak Đoković. Umesto kup sistema, koji je primenjivan od prvog izdanja 1900. godine, ekipni prvak sveta ubuduće će se dobijati na sedmodnevnom turniru, koji će biti organizovan na kraju sezone.
Foto: daviscup.com

 

Za izmenu sistema takmičenja bila je nephodna podrška 84 nacionalne federacije, a novi format je dobio 100 glasova. Predsednik ITF Dejvid Hagerti izložio je plan koji predviđa da u narednih 25 godina kompanija Kosmos, koju je osnovao fudbaler Barselone Đerar Pike, uz podršku japanskog milijardera Hirošija Mikitanija, u Dejvis kup uloži tri milijarde dolara. On je istakao da će, zahvaljujući tome, nacionalnim federacijama biti značajno uvećani prihodi od učešća u Dejvis kupu, a nagradni fond za tenisere koji nastupaju na završnom turniru iznosiće 20 miliona dolara, čime će biti gotovo izjednačeni sa gren slem turnirima.

Prvo takmičenje u novom formatu biće održano od 18. do 24. novembra naredne godine u Madridu ili u Lilu. Za titulu će se boriti 18 nacionalnih selekcija, s tim što će garantovano mesto imati polufinalisti ovogodišnjeg Dejvis kupa.

Za 12 mesta boriće se 24 reprezentacije u baražu koji će biti igran u februaru, a ITF je zadržala pravo da uruči dve specijalne pozivnice. Učesnici završnog turnira biće podeljeni u šest grupa od po tri tima, a mečevi u grupama, dva singla i dubl, igraće se od ponedeljka do četvrtka. Pobednici šest grupa i dve najbolje drugoplasirane ekipe u petak će igrati u četvrtfinalu. Polufinala će se igrati u subotu, a finale u nedelju.

Dve najlošije selekcije iz grupne faze takmičenja sele se u zonska takmičenja, polufinalisti će imati direktno pravo učešća na završnom turniru naredne godine, a preostalih 12 ekipa će naredne godine igrati u baražu protiv 12 najboljih timova iz zonskih takmičenja.

 

Foto: Fonet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar