Istraživanje: Tri četvrtine građana za uvođenje redovnog vojnog roka

|   Info
U istraživanju koje je obavio Istraživački centar za odbranu i bezbednost (ICOB), za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka izjasnilo se 74 procenta anketiranih, dok je 26 odsto bilo protiv.

Istraživanje je sprovedeno u 11 opština i gradova u Srbiji, u periodu od januara do maja ove godine, na ukupno 1.117 ispitanika oba pola i svih starosnih struktura, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Tri četvrtine građana podržava ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, pokazalo je istraživanje.

„Ukupno 77 posto muškaraca je podržalo takav odgovor, a žena nešto manje, 74 procenta, dok, kad je reč o starosnoj strukturi, redovno služenje vojske ima najveću podršku ispitanika starijih od 60 godina, a najmanju u populaciji 40 do 49 godina“, rekla je predstavnica ICOB Jasmina Andrić na konferenciji za štampu.

Na istoj pres-konferenciji govorio je i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, koji je istakao da je osposobljavanje građana za odbranu od velikog značaja za svaku zemlju i da Ministarstvo odbrane pažljivo analizira realizaciju sadašnjeg koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka.
„Vojni rok nije ukinut, već obustavljen“

Podsetio je da je obavezno služenje vojnog roka obustavljeno odlukom Skupštine Srbije počev od 1. januara 2011. godine, ali da tim aktom redovno služenje vojnog roka nije ukinuto „već samo obustavljeno“, uz obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.
„Ministarstvo odbrane je u sklopu organizacionih promena početkom ove godine formiralo novi sektor – Sektor za civilnu odbranu i pripreme odbrane, sa ciljem unapređenja obuke građana za odbranu zemlje, u skladu sa odredbama Zakona o odbrani“, rekao je Živković.

Dodao je da se u Vojsci Srbije, u skladu sa planovima, izvodi obuka rezervnog sastava lica koja su odslužila vojni rok.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo, u skladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, prvi put organizuje jedanaestodnevnu obuku vojnih obveznika starijih od 30 godina i prevedenih u rezervni sastav, koji nisu odslužili vojni rok.
„Ministarstvo odbrane uputilo je inicijativu za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem Republike Srbije kako bi učenici osnovnih i srednjih škola sticali osnovna znanja o sistemu odbrane, što je, uz već pomenuto, mera koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju sa ciljem jačanja ukupne sposobnosti građana za odbranu zemlje“, rekao je Živković.

Živković je sve ispitanike koji su se izjasnili za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ali i ostale građane koji to žele, pozvao da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka teritorijalnim organima Ministarstva odbrane, po mestu prebivališta.
Na konferenciji za štampu govorio je i general-major u penziji Vidosav Kovačević, koji je, komentarišući rezultate istraživanja, rekao da oni govore da ipak „Srbin ide rado u vojnike“, a da je istraživanje veoma bitno jer se bavi najznačajnijim pitanjem odbrane zemlje.
Prisutnima se obratio i general u penziji Božidar Forca, kolumnista magazina Odbrana i bezbednost, čiji je osnivač ICOB, a čije je i štampano izdanje najavljeno za septembar.

Izvor: Tanjug