IT sektor fantastično jača

|   Info
Velika Britanija želi da bude partner Srbije još dugo, rekao je dnnas britanski ambasador Denis Kif na predstavljanju projekta "Digitalna transformacija u Srbiji" koji finansiraju Vlada Srbije sa 3,2 miliona evra i Vlada Velike Britanije sa 2,1 miliona evra.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Od septembra kreće treći krug prekvalifikacija za IT sektor za 500 polaznika, rečeno je danas prilikom posete Kifa toj Kancelariji.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije (IT) i elektronsku upravu (E-upravu) Vlade Srbije Mihailo Jovanović istakao je na predstavljanju projekta, koji sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), da se njegovi rezultati već vide.

On je rekao da su završena dva kruga obuke u kojim je prekvalifikovano 800 polaznika, a 80 se zaposlilo na poslu programera i ocenio da IT sektor u Srbiji fantastično jača.

Foto: FoNet

Prošle godine izvoz je bio 900 miliona evra, za 20 odsto veći nego 2016. a već sada znamo da ćemo ove godine u izvozi prevazići milijardu evra, i stopu rasta od 30 odsto, rekao je Jovanović.

On je naglasio da je digitalizacija prioritet i najavio da će od nove školske godine u srednje škole biti upisano pet puta više odeljenja specijalizovanih za IT, a kvote za IT smerove na fakultetima veće za 20 odsto.

U podsticaju IT preduzetništva, raspisali smo interesantan konkurs domaćim kompanijama da dovedu strane stručnjake za razvoj inovativnih proizvoda i rast start ap firmi u IT, naveo je Jovanović predstavljajući novi program koji finansira Vlada sa 53.000 dolara i pozvao preduzeća da se jave.

Prema njegovim rečima, iz donacije britanskog Fonda za dobru upravu prvo će biti finansirane konsultantske usluge za Strategiju razvoja E-uprave koju Vlada Srbije treba da donese za period 2019. - 2023. i za osnivanje Data centra u Kragujevcu.

Kif je rekao da je sa doniranih 2,1 miliona erva za Digotalnu  ransformaciju Srbije, Velika Britanija ukupno donirala 5,2 miliona evra i postala najveći međunarodni donator E-uprave Srbije.

Velika Britanija je spremna da podrži Vladu Srbije u reformama radi stvaranja efikasnije i transparentnije uprave, rekao je Kif i dodao da želi da bude njen partner još dugo.

Takođe, pomoći će da se Srbija pripremi i skoristi zajam Svetske banke 50 miliona dolara namenjen daljem razvoju E-uprave, dodao je on.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar