Italija i administracija u Briselu na suprotnim stranama kada je politika prema migrantima u pitanju

|   Info
Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos rekao je da italijanski napadi na EU predstavljaju "pucanj u sopstvenu nogu".

"Mislim da političari u vašoj zemlji treba da shvate da niste sami u ovom trenutku, da Evropa želi da vam pomogne. Naprotiv, oni koji napadaju EU pucaju u sopstvenu nogu", ocenio je Avramopulos u danas objavljenom intervjuu za list Republika.

Lideri italijanske vladajuće koalicije, Mateo Salvini i Luiđi di Majo, više puta su prethodnih dana pretili EU uzvratnim merama, pre svega u vezi s italijanskim učešćem u budžetu EU, zbog pitanja migranata na brodu "Dićoti".

Oko 150 migranata se već danima nalazi na brodu italijanske obalske straže u luci Katanija i nije im bilo dozvoljeno da se iskrcaju, a nijedna evropska zemlja nije pristala da primi deo njih.

Migranti su se najzad iskrcali tokom prošle noći, posle dogovora Katoličke crkve u Italiji, Albanije i Irske o prijemu ljudi.

"Evropska komisija je jasno rekla 'ne' pretnjama, one su neprihvatljive. Sve vlade moraju da poštuju obaveze koje proizilaze iz članstva u EU. Ne možemo ići napred sa ad hok rešenjima za svaki pojedinačni brod. Fenomen migracija neće brzo prestati i svi treba da radimo zajedno kao jedinstvena evropska porodica", rekao je Avramopulos.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar