Iz akumulacije Rzav apel na racionalnu potrošnju vode

|   Info
"Trenutno distribuiramo 670 litara u sekundi i za sada svi potrošači imaju dovoljno vode, ali apelujemo da se ona troši racionalno i namenski za ljudsku upotrebu i napajanje stoke, a nikako za zalivanje njiva, bašti i travnjaka", navodi se u saopštenju iz Regionalnog vodosistema Rzav.
Foto arhiva: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Direktor Regionalnog vodosistema Rzav Zoran Barać, rekao je danas FoNetu da je vodosnabdevanje oko 300.000 potrošača u Čačku, Gornjem Milanovcu, Požegi, Lučanima i Arilju uredno, ali je apelovao na građane da se prema vodi odnose krajnje odgovorno.

"Trenutno distribuiramo 670 litara u sekundi i za sada svi potrošači imaju dovoljno vode, ali apelujemo da se ona troši racionalno i namenski za ljudsku upotrebu i napajanje stoke, a nikako za zalivanje njiva, bašti i travnjaka", rekao je Barać.

On je upozorio na "neverovatan i nedgovoran" porast potrošnje vode koji je proteklih vrelih letnjih dana registrovan u prigradskim i seoskim mesnim zajednicama u kojima je "potrošnja udvotučena pa čak i utrostručena u odnosu na prosečnu".

"Voda sa Rzava je voda prve kategorije i namenjena je za ljudsku upotrebu - za piće, pripremu hrane  održavanje higijene i napajanje stoke. Trošiti vodu ovog kvaliteta za bilo šta drugo je u najmanju ruku neodgovorno i mora biti sankcionisano", rekao je Barać i pozvao lokalna javna  preduzeća i nadležne inspekcije da pojačaju kontrolu.

Barać je istakao da su hidrološke prilke bitno umanjile količine vode u akumulaciji Rzav i da ta činjenica mora biti dodatni motiv za mnogo odgovornije u racionalnije trošenje vode.

"Zimus nije bilo dovoljno padavina, s prleća takođe. Zbog toga je smanjen nivo vode u svm rekama u Srbiji pa i na Rzavu. Mi trentno imamo dotok vode 2.200 litara u sekundi, i kada spadne na 1.400 počinjemo da smanjujemo isporuke lokalnim vodovodima koji je distributiraju svojim potrošačima", rekao je Barać.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar