Izložba slika naivne umetnosti od večeras u Nišu

|   Info
Više od 50 radova rodonačelnika naivne umetnosti moći će da vide i Nišlije na izložbi koja prikazuje uglavnom život i rad u seoskoj sredini, a otvaranje je u subotu 20. oktobra od 19 sati, u Oficirskom domu.
Foto: Promo


Izvor:Južne vesti
    

"Karavan naive kroz Srbiju" je naziv izložbe koja prikazuje "kovačičku naivu", kako kažu organizatori, a reč je o školi ove vrste umetnosti, koja se razvila na prostoru današnje Opštine Kovačice.

Kovačica ima veliki značaj na mapi svetskog naivnog slikarstva i predstavlja svojevrsni centar naive - navode organizatori.

Kažu da ovo malo mesto više od 40 godina zadivljuje svet svojom umetnošću, posebno slikarstvom, a sve je počelo 1939. godine kada Martin Paluška i Jan Sokol otkrivaju svoju ljubav prema slikarstvu. Kasnije im se priklanjaju drugi i 1951. na čelu sa Vladimirom Bobošem osnivaju prvu likovnu sekciju.

Osnivači kovačičke škole bili su: Martin Paluška, Jan Sokol, Vladimir Boboš, Mihal Bireš i Jan Knjazovic, a kasnije su im se pridružili i Martin Jonaš i Zuzana Halupova. Godine 1952. dvanaest kovačičkih slikara izlaže slike prilikom proslave 150 godina dolaska Slovaka na prostore Vojvodine - dodaju organizatori.

Ističu da je karakteristika naivne umetnosti iz Kovačice snažna boja, a u svojim delima svaki od njihovih slikara donosi nešto posebno za ovaj pravac, svaki ima svoj stil i prepoznatljivo slikarsko pismo.

Oni koji bi da se upoznaju sa ovim posebnim slikarskim pravcem i saznaju više o ovoj umetnosti, imaće prilike da to učine na ovoj izložbi koja će u Nišu biti otvorena do 27. oktobra.