Izraelci ubili šest Palestinaca

|   Info
Izraelske snage ubile su danas šest Palestinaca, od kojih četiri u jednom incidentu, tokom jednog od najsmrtonosnijih dana u masovnim protestima duž sigurnosne ograde koja razdavaja Gazu i Izrael, javlja AP, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja u Gazi.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, AP

Prema saopštenju tog ministarstva, četiri osobe ubijene su na jednoj lokaciji, gde je izraelska vojska rekla otvorila vatru na grupu Palestinaca koja je probila ogradu. Nijedan izraelski vojnik nije povređena, tvrde vojni izvori.

Druga dvojica Palestinaca ubijena su na ostalim lokacijamana kojima su se okupili demonstranti, a najmanje 140 Palestinaca je ranjeno.

Izraelska vojska tvrdi da je 14.000 Palestinaca preplavilo područja duž granične ograde, paleći gume, molotovljeve koktele i bacajući kamenje.

Od marta, Hamas je organizovao skoro svakonedeljne proteste duž linije razdvajanja, pokušavajući da pritiskom zaustavi izraelsko-egipatsku blokadu, nametnutu nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine.

Od početk protesta ubijeno je više od 150 Palestinaca koji učestvuju ili su prisutni na protestnim marševima.

U maju je, kako podseća AP, u samo jednom danu ubijeno oko 60 demonstranata, što je palestinsko-izraelski sukob učinilo jednim od najsmrtonosnijih od rata u 2014. godini između dve strane.

Izraelsko-egipatska blokada je ograničila sposobnost Hamasa da upravlja zauzetom teritorijom Gaze na kojoj živi oko dva miliona ljudi, prenosi AP.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar