Izricanje presude u Hagu

|   Info
Pretresni panel koji postupa u predmetu Specijalizovani tužilac protiv Pjetera Šalje zakazao je izricanje presude za 16. jul u 14.00 časova, saopšteno je danas iz Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.
Foto: Pixabay.com

 

Izvor: FoNet

Sednica će biti javna i moći će da se prati na i vebsajtu Specijalizovanih veća na albanskom, engleskom i srpskom jeziku, uz odloženi prenos od 10 minuta, ili iz galerije za posetioce u zgradi suda.

Kako se navodi u sažetku optužnice, u ovom predmetu tužilac tereti Pjetera Šalju i nekoliko drugih vojnika OVK, policajaca i stražara da su približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. učestvovali u proizvoljnom lišavanju slobode, surovom postupanju, mučenju, a u jednom slučaju i u ubijanju zatvorenika u fabrici metala u Kukešu, na severu Albanije.

Prema optužnici, žrtve tih krivičnih dela bile su pod sumnjom da kolaboriraju sa Srbijom ili da ne podržavaju OVK, i nisu aktivno učestvovale u neprijateljstvima.

Osam žrtava učestvovalo je u sudskom postupku preko pravnog zastupnika.

U optužnici se navodi da su zatvorenici u fabrici metala redovno zlostavljani, kako fizički, na primer, premlaćivanjem raznim predmetima, tako i psihički, na primer, pretnjama smrću, ponižavanjem, maltretiranjem, saslušavanjem i prisilnim ili iznuđenim izjavama i priznanjima.

U optužnici se, dalje, tvrdi da je Pjeter Šalja značajno doprineo krivičnim delima za koja se tereti tako što je u njima neposredno učestvovao, kao i tako što nije preduzeo odgovarajuće mere kako bi obezbedio humano postupanje sa zatvorenicima u fabrici metala u Kukešu, te tako što je na neki drugi način pomagao u vršenju krivičnih dela za koja se tereti, navode iz Specijalizovanih veća Kosova.

Suđenje Šalji počelo je 21. februara 2023. godine.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar