Jankovićeva: Sistem zaštite od nasilja nije dovoljno delotvoran

|   Info
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da trostruko ubistvo u Novom Sadu, u kojem je Mirjanu Janković i njene roditelje ubio suprug, predstavlja više od još jednog upozorenja i izaziva zabrinutost zbog koje mora uslediti hitna reakcija svih nadležnih organa.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: Politika

„Nažalost, i ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije dovoljno delotvoran uprkos svim merama i aktivnostima koje su preduzimane. U ovom slučaju poseban problem je to što je ubijena žena pre samo dve nedelje prijavila supruga zbog nasilja u porodici, ali očigledno da je neko u lancu odgovornih zakazao”, naglasila je Jankovićeva, prenosi Tanjug.

Ona je u saopštenju za javnost navela da je uprkos donetom zakonu potrebna veća odgovornost i svest, i ukazala da svi društveni akteri moraju postati svesni svoje dužnosti u zaštiti bezbednosti i života žena žrtava nasilja.

Poverenica upozorava i da se svakodnevno u medijima izveštava o nasilju u kojima se navode detalji monstruoznih mučenja žena.

„To nije način da se ukaže na problem porodičnog nasilja. Godinama unazad naglašava se uloga i značaj medija u suzbijanju nasilja nad ženama, upućivani su apeli i molbe da se prestane sa senzacionalističkim izveštavanjem. Međutim, neki mediji nažalost pružaju prostor nasilnicima da javno zlostavljaju i ponižavaju svoje žrtve čineći tako opštu štetu”, rekla je Jankovićeva.

Navela je da pitanje nasilja u porodici prevazilazi pojedince, porodicu, medije, službe, i istakla da je to problem celog društva.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar