Jedinstven stav svih parlamentarnih stranaka Republike Srpske

|   Info
Jedinstven stav na sastanku najviših zvaničnika i predsednika svih parlamentarnih stranaka Republike Srpske (RS) je da se odluka Valentina Incka odbacuje, a visoki predstavnik nema legitimitet, javlja RTRS i napominje da predstavnici RS od danas ne učestvuju u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama.
Grb Republike Srpske - Vikipedija

 

Izvor: FoNet, RTRS

Za petak je dogovoreno zasedanje Parlamenta RS na kojem će biti upućena dva krivična zakona. Sednica će biti zatvorena za javnost.

Ovakav odgovor usledio je nakon najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se Inckovo nametanje odbacuje kao ništavno i objasnio da srpski politički predstavnici u zajedničkim institucijama neće učestvovati u radu i odlučivanju dok se ne vidi na koji način se suprostaviti ovome i obezbediti mehanizam da više nema nametanja.

Predsednica RS Željka Cvijanović rekla je da su dva zakonska rešenja rezultat dogovora lidera svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u RS. I lideri opozicije stava su da se u Predsedništvu BiH, Savetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH ne donose nikakve odluke do daljeg.

Svi učesnici sastanka saglasni su da je pokazano neviđeno jedinstvo i da je RS od sada jedinstvenija, bolja i stabilnija.