Jovanović: Naredne godine moguće uvođenje 5G mreže u Srbiji

|   Info
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da je naredne godine moguće uvođenje 5G mreže u Srbiji, od koje bi svi građani imali koristi, istakavši da je 5G mreža bezbedna i da koristi isti frekventni opseg kao i 4G mreža.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, RTS

Jovanović je za RTS rekao da je do uvođenja 5G mreže u Srbiji potrebno nekoliko koraka, te da je prvi napravljen ove godine kada je parlament usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama, a drugi korak je pravilnik koji je od sledeće nedelje na javnoj raspravi.

Što se tiče prednosti 5G mreže i šta će to doneti građanima Srbije Jovanović je rekao da će od nje svi imati koristi - i građani i privreda.

Dve stvari su bitne sa tehničke strane  - 5G mreža u odnosu na 4G omogućava mnogo veće protoke kada je u pitanju internet, a kašnjenje prenosa podataka u toj mreži praktično je svedeno na minimum, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, 5G mreža je mnogo više primenljiva u industriji, u privredi, u razvoju, inovacijama, nauci, tehnologiji, a malo manje je značajna za građane koji već sada sa 4G mrežom mogu da prate i televizijske kanale i video strimove.

Ukazuje da će se pravilnikom definisati postepena implementacija, te da će mobilni operatori morati da zamene svoje bazne stanice i da podignu jedan veći broj njih nego što ih sada ima.

"Mi ćemo pravilnikom definisati da se u prvoj godini pokriju samo najveći gradovi - Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, u sledećoj godini narednih 20 velikih gradova i zbog toga ćemo forsirati pokrivanje putne, železničke infrastrukture, aerodroma, turističkih mesta", rekao je Jovanović i dodao da je prema nekim procenama potrebno oko 6.000 baznih stanica za potpunu pokrivenost.

Kada je reč o predrasudama koje prate 5G mrežu, Jovanović je naveo da je jasno da je 5G mreža bezbedna, da koristi isti frekventni opseg kao i 4G mreža i da Pravilnik koji definiše nivo nejonizujućeg zračenja u Srbiji propisuje nivo koji je 100 puta manji nego u Evropskoj uniji, tako da građani mogu da budu potpuno mirni.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar