Južna Koreja ulaže u ''pametne gradove'' u Srbiji

|   Info
Vlada Južne Koreje investirala je oko milion evra u podršku razvoja elektronske uprave u Srbiji, a u narednom periodu uložiće 200.000 evra u koncept "pametnih gradova" u Srbiji, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
Foto: Fonet


Izvor: Tanjug

Ružić je zahvalio delegaciji Vlade Južne Koreje na pomoći koju ova država pruža Srbiji u procesu modernizacije i digitalizacije rada i istakao da je jedna od njegovih prvih aktivnosti na funkciju ministra bila potpisivanje sporazuma sa Nacionalnom agencijom za Informacione tehnologije Republike Koreje.

Naglasio je da će u sledećoj fazi Koreja pomoći Srbiji u kreiranju koncepta pametnih gradova kroz projekat vredan 200.000 evra.

"Digitalizacija je među glavnim prioritetima naše vlade, a imajući u vidu da će do 2050. godine broj stanovnika u gradovima biti udvostručen, moramo da počnemo da razmišljamo kako da kao uprava radimo brže što je nemoguće bez uvođenja novih tehnologija", rekao je Ružić.

Samo kroz projekte sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, podseća Ružić, Vlada Južne Koreje investirala oko milion evra u podršku razvoja elektronske uprave.

Ministar je podsetio da je otvaranjem Informatičko-pristupnog centra Nacionalna agencija za IT Južne Koreje omogućila da se više od 7.000 ljudi obučava na više od 200 treninga i radionica za manje od godinu dana, a potpisani su i memorandumi o saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom i Ministarstvom kulture i informisanja.

"Kroz projekat Volonteri Koreje održana besplatna letnja IT škola koju je uspešno završilo 700 polaznika ovog leta. Oni nisu učili samo programiranje, već i o korejskoj kulturi", rekao je Ružić.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar