Južnoafrička vlada izrazila nezadovoljstvo zbog Trampa

|   Info
Južnoafrička vlada je danas saopštila da je pozvala američkog otpravnika poslova Džesi Lapen da bi joj izrazila nezadovoljstvo zbog tvrdnje predsednika SAD Donalda Trampa o otimanju farmi čiji su vlasnici belci i brojnim ubistvima farmera u Južnoj Africi.

 

Izvor: Fonet

Vlada je navela da je Trampova tvrdnja zasnovana na „lažnim informacijama“ i da „polarizuje debatu o tom osetljivom i važnom pitanju“.

U Južnoj Africi se vodi rasprava o zemljišnoj reformi, pošto su belci, koji čine oko osam odsto stanovništva, vlasnici više od 70 odsto privatnog poljoprivrednog zemljišta.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je prošlog meseca najavio promenu Ustava, kako bi država mogla početi eksproprijaciju zemlje bez naknade, da bi se ubrzao proces redistribucije zemlje, ali se još ništa nije dogodilo i nije izvršeno oduzimanje zemlje.

Belci tvrde da će zemljišna reforma podstaći nasilje, ali stručnjaci navode da su napadi na farmama u skladu sa visokom stopom kriminala u zemlji, s tim da se njihov broj smanjuje.

Trampova poruka je usledila posle tvrdnji američke Televizije Foks da je u Južnoj Africi počelo otimanje belačkih farmi, javlja AP.

Američki Stejt department je saopštio da eksproprijacija zemlje bez naknade predstavlja „opasnost da Južna Afrika krene lošim putem“.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar