Kako zaštititi povrće od truleži?

|   Info
“Rešenje je prihranjivanje kalcijumom i kalijumovim đubrivom, to smanjuje sušenje plodova” rekao je Dragan Mijušković, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj službi u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Zbog čestih i naglih promena temperature, plodovo povrće dosta trpi. Zato, poljoprivredni proizvođači treba da obrate pažnju na pojavu plamenjače, koja je učestala najviše kod paradajza i paprike:

-Krastavac i kornišoni su u malo boljem stanju, jer su otporniji. Međutim, treba obratiti pažnju. Što se tiče prihrane, u narednom periodu, posle formiranja cvetova i plodova, treba već početi sa dodavanjem kalijuma iz đubriva koji su bitni za ubrzavanje i nalivanje plodova. Kalijum je bitan za održavanje turgora vode u biljci, međutim zbog ovih obilnih padavina, vlage ima dovoljno u zemljištu. Opet, ko na foliji radi, mora sistemom da unosi to đubrivo –rekao je Dragan Mijušković, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini.

U zemljištima koja su siromašna kalcijumom, često se javlja trulež plodova. Zbog toga ne bi bilo loše da se na svakih sedam dana ona prihranjuju kalcijumom:

-To iskusni proizvođači znaju. Kada budu krenule temperature preko 33 stepeni, biljke će mnogo lakše i bolje usvajati folijarne tretmane –rekao je Mijušković.

Prema njegovim rečima, svo povrće je do sada ponelo dobar rod. Lubenicu takođe treba prihranjivati kalcijumom i kalijumovim đubrivom, jer upravo ti elementi ne dozvoljavaju sušenje plodova.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar