Kako zaštititi zasade kupusa, krompira i grožđa od štetočina?

|   Info
Kupus i krompir treba zaštititi od moljaca koji napadaju ove zasade, dok vinograde treba zaštititi od azijske mušice. Moljci se uklanjaju različitim preparatima, a azijska mušica specifičnim klopkama
Foto: TV Kopernikus

 

Ukoliko poljoprivredni proizvođači nisu obavili vađenje krompira ili ako to ne planiraju da rade ubrzo, iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Jagodini navode da bi trebalo da se uradi tretman protiv krompirovog moljca. To se radi najviše zbog toga što može da nanese veliku štetu zasadima:

-Ovo su uslovi koji pogoduju njegovom razvoju. Sada su temperature malo više i došlo je do pojave pukotina na bankovima. To je idealno mesto gde krompirov moljac može da prođe i da položi jaja direktno na krtolu i da dođe do oštećenja –rekla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini.

Kupus je trenutno u fazi razvoja listova. Negde je počeo da zavija glavice, tako da proizvođači treba da obrate pažnju na prisustvo jedne štetočine, a to je kupusov moljac:

-Ako imate prisustvo ovih štetočina, leptirastih vaši ili buvača, koje su takođe prisutne na kupusu u ovo vreme, potrebno je da se obavi tretman preparatima na bazi cipermetrina, lambda-cihalotrina, a može da se koristi i preparat vanteks –rekla je Jeremić. Iz poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Jagodini savetuju proizvođačima da prvo obave pregled svojih parcela pod kupusom, kao i da se tretmani, zbog visokih temperatura, obavljaju u večernjim časovima.

Na regionu cele Srbije došlo je do pojave azijske voćne mušice. Ova štetočina uvezena je iz Azije i veoma je agresivna. Javlja se kada je voće u fazi zrenja i kada se ne mogu obaviti hemijskim preparatima. Iako ove godine nije bilo većih šteta, poljoprivrednici bi trebalo da obrate pažnju na svoje vinograde, kako ova mušica ne bi napravila štetu na njihovom grožđu. Vinogradi se mogu zaštiti postavljanjem posebno odrađenih klopki za utvrđivanje prisustva voćne mušice:

-Te klopke se vrlo lako prave. Mogu da se naprave od plastične flaše, u koje se stavi atraktant. To je nešto što će privući mušicu da uđe u tu klopku. Stavi se jabukovo sirće i vino. Takođe, može i nekoliko kapi deterdženta tu da se stavi. Na toj flaši se napravi otvor od 2 do 3 santimetra, može da se napravi i jedan pravouganonik od 4 santimetra. Preko tog otvora se zalepi gaza, da bi se tu širio miris ovog atraktanta. Takođe, sa druge strane treba da se naprave tri rupice koje su veličine 3-4 milimetra, zbog toga što je to otprilike veličina mušice, da bi one mogle da uđu u tu klopku. Ta klopka se potom okači u vinograd. Proizvođači mogu da donesu klopku kod nas. Ta klopka bi trebalo da stoji sedam dana. Mogu i ranije da izvrše filtriranje, da vide da li tu ima mušica. Oni verovatno ne mogu da prepoznaju koje su to mušice u pitanju, pa mogu da donesu u našu službu, pa ćemo mi mikroskopski da pogledamo da li je u pitanju ta mušica, jer je ona karakteristična. Ima crvene oči koje su dosta krupne i legalicu koja može da se vidi ispod mikroskopa –rekla je Jeremić.

Ako se utvrdi prisustvo ove štetočine, onda je potrebno da proizvođači postave iste takve klopke, koje će služiti za masovno skupljanje. Oko vinograda se postavljaju na razdaljini od dva do tri metra, dok se unutar vinograda postavljaju na razdaljini od pet metra. Takođe, zasadi kupine su veoma pogodni za razvoj azijske mušice. Proizvođačima se preporučuje da skinu te plodove, kako bi sprečili dalje razvijanje ove štetočine.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar