Kamatna stopa ostala tri odsto

|   Info
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je danas odluku da da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto i ocenio da će privredni rast u ovoj godini iznositi oko četiri odsto.

 

Izvor: FoNet

Prema saopštenju NBS, održavanje postignute cenovne stabilnosti u narednom periodu očekuju i finansijski sektor i privreda.

Privredni rast je, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini ove godine iznosio 4,9 odsto međugodišnje. To je više od prethodne procene i najviši rast zabeležen u poslednjih deset godina, navodi se u saopštenju.

Privredni rast u ovoj godini iznosiće, kako se ocenjuje, oko 4 odsto, uz visok doprinos investicija, koje će u narednom periodu omogućiti nastavak rasta u većem broju izvozno orijentisanih oblasti privrede.

Zbog rasta cena nafte na svetskom tržištu, ove godine očekuje se i nešto viša inflacija u međunarodnom okruženju.

Prema proceni NBS, do kraja godine se očekuje i nastavak zaoštravanja monetarne politike Sistema federalnih rezervi SAD i završetak programa kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, što bi moglo da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu.

Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar