Kanalizacija za romsko naselje u Smederevu

|   Info
Po prvi put od nastanka bez blata i zaraze u naselju Mali krivak

Radnici   i mehanzacija  preduzeća ,, Telekomunikacije ,, iz Blaca počeli su radove na izgradnji kanalizacione mreže u romskom naselju Mali krivak u Smederevu.

Vrednost radova je oko milion i dvestotine hiljada evra,  a kanalizaciona mreža u ovom romskom naselju biće duga 3 kilometra i 200 stotine metara. Rok za završetak radova je 31. decembar  ove godine.

Naselje  Mali krivak u Smederevu je poznato po tome što je jedno  najvećih romskih  naselja , gradjenih bez ikakvih urbanističkih i gradjevinskih dozvola i uslova, na samo 200 metara udaljenosti od centra grada. U ovom naselju, od nastanka, posle Drugog Svetskog rata, nikada nije bila izgradjena  kanalizaciona mreža.

Izigradnja kanalizacione mreže, predvidja i rešenje problema  otpadnih i atmosferskih voda, koje nastaju u proleće ili u vreme letnjih nepogoda i koje su stvarale velike probleme žiteljima Malog krivaka. Ovo naselje se nalazi u aluvijalnoj ravni  plodnog Godominskog polja i niže je više od dva metra od magistralnog puta Smederevo-Kovin i puta za gradsku industsrijsku zonu, koji prolaze pored njega.

Novac za ovaj vredan projekat obezbedili su Evropska unija preko svojih fondova i grad Smederevo, a idejni tvorci  projekata i koordinatori su nadležni u Udruženju romskih nevladinih organizacija ,, Smederevski forum,,.