Knjige u drvetu

|   Život
U gradu Skiju, nedaleko od Vićence, u Italiji, već nekoliko godina meštani učestvuju u zanimljivom projektu razmene knjiga. U deblima starog drveća, u gradskom parku, nalaze se brojni naslovi, koje se mogu besplatno pozajmiti na čitanje. Isto tako, svako može ostaviti knjigu koju je pročitao kako bi bila dostupna drugima.
Foto: RTS


Izvor: RTS

„Knjigu koju imaš u rukama, neko je kupio, pročitao i onda rešio da je ostavi drugima koji će naći isto zadovoljstvo čitajući je. Kada je pročitaš, vrati je ovde da bi i drugi mogli da nastave lanac čitanja".

Nalepnica sa ovom porukom stoji u svakoj knjizi koja je deo projekta razmene knjiga.

U mirnom ambijentu parka „Donatori krvi" u centru Skija, prolaznici se besplatno mogu „poslužiti knjigom iz drveta", sesti na neku od klupa i uživati u čitanju raznovrsnih naslova.

„Drvo knjiga" napravljeno je od delova starih stabala u čijoj unutrašnjosti su udubljenja puna knjiga, zaštićenih plastičnim „vratancima". Ovakvu kreativnu upotrebu starih stabala iz parka koja su završila životni vek, svojom idejom realizovao je arhitekta Renco Prijante.

"Drvo knjiga je poklon profesorke Đovane Koste našem gradu. Funkcioniše od 2012. godine sa ciljem da obezbedi mobilnost knjiga, dakle - svi mogu da uzmu knjigu na čitanje i pozvani su da ostave knjigu koju bi drugi mogli da čitaju, ali ne obavezno", rekla je za Internet portal RTS-a Ticijana Kadaldini, iz Fonda istorijskih naslova Biblioteke grada Skija.

O ovoj svojevrsnoj biblioteci na otvorenom, razgovarali smo i sa profesorom italijanskog i latinskog jezika iz Skija, Đuzepeom Pjacom. "Reč je o akciji koja nas uči kulturi poklanjanja i zadovoljstvu klasičnog čitanja", kaže prof. Pjaca. On podseća da je prilikom otvaranja „Drveta knjiga" u Skiju, predstavljen i projekat „mobilne knjige" koji ima za cilj da podrži širu inicijativu „Book Crossing". Ta inicijativa u svetu traje godinama i podržava slobodno i besplatno cirkulisanje knjiga.

"Vreme je pokazalo da je reč o jako popularnoj inicijativi, ponekad nema dovoljno prostora za sve knjige koje građani žele da ostave kako bi drugi mogli da ih pročitaju. Projekat dobro funkcioniše jer naše drvo nikada nije prazno. Mnogi sugrađani su uključeni u razmenu knjiga. Broj razmenjenih primeraka je značajan, okvirno se na ovaj način u parku razmeni najmanje stotinu naslova mesečno", rekla je Kadaldini iz gradske biblioteke.

Naša sagovornica naglašava da je Berlin jedna od najpopularnijih lokacija među evropskim prestonicama gde funkcioniše ista vrsta projekta i dodaje da i ostali evropski gradovi koriste različite načine promovisanja razmene knjiga: neki stavljaju drvene kutije u parkove, druge koriste stare telefonske govornice ...

 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar