Književno veče bosanskohercegovačkih pesnika

|   Život
Niški kulturni centar i NB „Stevan Sremac" Niš organizuju književno veče bosanskohercegovačkih pesnika Hadžema Hajdarevića i Mileta Stojića.
Foto: televizija Kopernikus


 
Književno veče je zakazano za ponedeljak, 5.12.2022. godine od 18,30 u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac".

Hadžem Hajdarević je pesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za decu, urednik i priređivač dela drugih autora, objavio je dvanaest knjiga poezije, više pesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proza, kolumni, eseja, čime se ubraja u najplodnije i, žanrovski, najsvestranije savremene bosanskohercegovačke autore. Dobitnik je više književnih nagrada u Bosni i Hercegovini i na prostorima bivše Jugoslavije.
Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izašle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i nemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, jermenski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike...
Trenutno je predsednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Sarajevu.

Mile Stojić je studije južnoslavenskih književnosti i jezika diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio urednik Naših dana, Lica, Odjeka, Oslobođenja, Tjednika, Dana; deset godina kao lektor predavao južnoslavenske kniževnosti na Bečkom sveučilištu, a više od deset godina pisao redovnu kolumnu u spltskom Feral Tribuneu. Objavio je četrnaest knjiga poezije, te osam knjiga proze i esejistike. Knjige su mu prevedene na engleski, nemački, mađarski, italijanski, bugarski, poljski, slovenski i makedonski jezik. Dobitnik je desetine književnih nagrada, među njima Brankove (1978), Goranove (2007), te Ratkovićeve (2012). Živi u Sarajevu. Član je Društva pisaca BiH, te PEN-kluba.