Koga je to Srbija uhapsila pa Kosovo traži da se pusti?

|   Info
Ministarstvo spoljnih poslova Kosova pozvalo Srbiju da "hitno oslobodi državljanina Kosova" koji je priveden po nalogu Specijalnog tužilaštva za ratne zločine.
Foto: Klix.ba / Promo

 


Izvor: Beta

U saopštenju MSP-a Kosova se ističe da je Kosovo zvanično dobilo informacije da je jedna osoba, čiji se identitet u saopštenju ne spominje, zadržana i da je po nalogu Specijalnog tužilaštva osumnjičena za izvršenje ratnih zločina.

"MSP ocenjuje da ponašanje srpskih vlasti u odnosu na građane Republike Kosovo ostaje slično politikama (Slobodana) Miloševića i takvo delovanje smatra kao 'lov na veštice' prema našim građanima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poručuje i da bi vlasti u Beogradu trebalo da se bave srpskim državljanima koji su učestvovali u ratnim zločinima, pre nego što se bave građanima Kosova i konstatuje "što nisu uspeli da urade".

"To je najbolji dokaz da u Srbiji nema ni jednog znaka žaljenja, pokajanja niti izvinjenja prema građanima Republike Kosovo, kao što ga nije bilo ni prema građanima drugih zemalja u regionu", kaže se u saopštenju.

MSP Kosova poziva "severnog suseda" da hitno zaustavi maltretiranje i sistematske gaženje ljudskih prava građana Kosova i istovremeno poziva EU, zemlje velike petorke i međunarodnu zajednicu da upozore "susednu državu" zbog takvih ponašanja i zahtevaju hitno oslobađanje državljanina Kosova.