Kon: Mere nisu dovoljno poštovane

|   Info
Brzina prenošenja virusa ukazala je da protivepidemiološke mere nisu adekvatno poštovane, ocenio je danas član Kriznog štaba Predrag Kon objašnjavajući zašto je štab Vladi Srbije predložio pooštravanje mera i ograničenje radnog vremena do 17 časova.
Foto: TV Prva

 

Izvor: FoNet, TV Pink

Kon je za TV Pink potvrdio je da je medicinski deo Kriznog štaba insistirao na skraćenju rada većine objekata do 17 časova, ali upozorio i na dodatni rizik zbog okupljanja vernika koji odaju počast prilikom ispraćaja patrijarha Irineja.

"To je veliki rizik za zaražavanje i zamolio bih građane da što više vode računa o distanci i nošenju maski i da održavaju razmak", poručio je Kon.

On je sugerisao da se moraju imati na umu kapaciteti javnog prevoza i obavezno nošenju maski u vozilima javnom saobraćaja, ada bi kontrole trebalo pooštriti u objetinam i na mestima koja epidemiološki najrizičnija za širenje virusa.

Po njegovoj oceni, Srbija je danas u lošijoj situaciji nego što je bila pre oktobra, a Vladinu odluku o predloženim merama očekuje tokom dana ili sutra.

Ranije juutros i član Kriznog štaba Srša Janković potvrdio je za RTS da je medicinski deo Kriznog štaba predložio Vladi da svi objekti – osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi – rade do 17 časova.

I Janković očekuje da će Vlada danas usvojiti i objaviti nove mere.