Konferencija "EV days" o električnim i autonomnim vozilima i veštačkoj inteligenciji

|   Infotehno
Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek izjavio je danas da su električna vozila uz, dekarbonizaciju proizvodnje električne energije, od vitalnog značaja za čistiju, zdraviju i lepšu budućnost građana, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Foto: FoNet/Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

 

Izvor: FoNet

Đerlek je na otvaranju drugog dana konferencije "EV days" u Novom Sadu, posvećene električnim vozilima, rekao da su ta vozila neodvojivi deo održivog razvoja.

On je istakao da je nemerljiv značaj tehnološkog razvoja, pametne specijalizacije i pametnih gradova u ravnomernom regionalnom razvoju, gde su električna vozila, kao jedan od ključnih činilaca pametnih gradova, od suštinskog značaja za tu oblast.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je danas da njeno ministarstvo ulaže velike napore da poveća infrastrukturu za električna i hibridna vozila, jer to više nije budućnost nego realnost koja postavlja temelje tehnološke revolucije u automobilskoj industriji.

Ona je u video obraćanju na konferenciji  Electric Vehicle Days (EV Days), koja se održava na Novosadskom sajmu, istakla da je izuzetno ponosna što je u Srbiji organizovan događaj na temu električnih vozila, autonomnih vozila i veštačke inteligencije jer to pokazuje da Srbija prati svetske trendove i da je spremna da razvija i primenjuje najnovije tehnologije.

Begović je naglasila da je Srbija svesna ovog trenutka i da vrlo aktivno radi na zauzimanju vodeće pozicije u ovoj oblasti.

"Intenzivno radimo na usavršavanju i povećavanju infrastrukture za električna i hibridna vozila. Kroz naše strateške napore, uspeli smo da privučemo investicije, o čemu govori prisustvo veoma značajnih i velikih kompanija iz ovih oblasti koje su odlučile da otvore istraživačko-razvojne centre u našoj zemlji", rekla je Begović.

Ona je rekla da Srbija nastavlja da ulaže u nauku, istraživanje i razvoj, pružajući podršku svim pojedincima koji se nalaze i u našoj akademiji, a i u kompanijama koje razvijaju inovacije, podsetivši da je Srbija prva država u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije, nakon čega je ubrzo otvoren i Institut za veštačku inteligenciju.

Srbija je, kako je istakla Begović, otvorena za investitore, inovatore i stručnjake iz čitavog sveta, pri čemu je veliki broj poreskih olakšica koje je Vlada Srbije usvojila usmeren da motivišd kompanije da se bave istraživanjem i razvojem.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar