Korać: Sud poslao opasnu poruku oslobadjajućom presudom za pripadnike JSO

|   Info
Bivši potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać ocenio je da i pored oslobadjajuće presude pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO) on smatra da su oni 2001. organizovali oružanu pobunu i da je sud današnjom presudom poslao veoma opasnu poruku.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać ocenio je da i pored oslobadjajuće presude pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO) on smatra da su oni 2001. organizovali oružanu pobunu i da je sud današnjom presudom poslao veoma opasnu poruku.

"Ako naše pravosudje misli da je demonstriranje sa oružjem i u uniformi neka šala, onda je naše pravosudje upravo poslalo poruku da pripadnici oružanih snaga ove zemlje mogu da rade šta im padne na pamet. Mislim da je to pitanje za čitavu državu a ne samo za pojedince", rekao je Korać agenciji Beta.

Korać, koji je bio i na čelu Komisije koja je istraživala propuste u obezbedjenju ubijenog premijera Zorana Djindjića, rekao je da se svuda u svetu smatra za veoma ozbiljnu stvar kada čitava jedna jedinica demonstrira s oružjem na ulici i da se to ne može smatrati običnim protestom.

Komentarišući tvrdnje da je na 61. i 62. sednici Vlade Srbije pokojni premijer Djindjić umanjivao značaj te pobune, Korać je rekao da su to tendenciozne tvrdnje i da je to bila Djindjićeva politička poruka, jer nije želeo da prizna da ne raspolaže silom da se suprotstavi JSO, budući da je Vojskom Jugoslavije komandovao tadašnji predsednik Vojislav Koštunica, dok MUP Srbije nije bio spreman da se suprotstavi jedinici Resora državne bezbednosti.

"To je tendenciozno izvukao bivši sekretar Vlade Dejan Mihajlov, ti su zapisnici i dalje pod oznakom 'tajno'. Ali to se odnosi na selektivno izvučene rečenice u kojima Djindjić nije drugim članovima Vlade želeo da prizna nemoć, pa je umanjivao značaj tog dogadjaja. Posle toga, kada su zapisničari napustili sednicu, nama je usmeno rekao da je to jako ozbiljno što se dešava i ja sam o tome i svedočio na sudu", rekao je Korać.

Korać je naveo da zapisnik nikada u celini nije stavljen na uvid ali da on, kao učesnik tih dogadjaja, nema dilemu da su pripadnici JSO bili spremni da krenu i na Vladu Srbije, odnosno da je ordinarna laž da je razlog njihove pobune bilo hapšenje braće Banović.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas bivše pripadnike JSO optužbi za organizovanje oružanje pobune 2001. godine.

Oslobododjeni su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija koji nije prisustvovao izricanju presude, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović i Mića Petraković.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar