Njeno mesto obično je negde sa strane, u ćošku sobe ili dvorišta. Ipak, kada govorimo o čistoći svog doma ona je nezamenljiva-njeno veličanstvo metla! Postoje razne:veće, manje, od sirka, plastične a ovog puta donosimo priču o onoj, na izgled tako jednostavnoj -korovači! Sam postupak pravljenja traje oko 15 minuta ali za dobru metlu potrebna je kvalitetna sirovina.Iz tog razloga naš sagovornik, sedamdesetogodišnji Janko Šuster u svojoj bašti sadi korov! Kada biljka naraste potrebno je dobro osušiti i pripremiti za finalni proizvod.
Sama izrada ne zahteva puno vremena ali je zato potrebna veština, alat i snažne ruke. Kišni, jesenji dani idealni su za pravljenje metli. Dnevno čika Janko napravi i po trideset komada ali tada ostaju žuljevi na dlanovima kao tragovi napornog rada. Svoje proizvode prodaje na pijaci a kupci imaju različite zahteve. Metle su tražena roba tokom cele godine a najviše se prodaju početkom jeseni, kada lišće opada. Naravno, u današnje vreme postoje modernije, dizajnom lepše međutim, kada je u pitanju čistoća eksterijera korovača je nezamenljiva - kaže naš sagovornik.
Komentari (0)
Ne postoji komentar!