Kosovo mora da se vrati Srbiji

|   Info
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je Kosovo srpska zemlja, kolevka Srbije i njena svetinja i treba da se vrati u pravno i državno polje Srbije u skladu sa međunarodnim pravom.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

U intervjuu za časopis Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije Čepurin je rekao da je situacija sa Kosovom ista kao sa Krimom, koji je ruska zemlje i vratio se Rusiji.

Postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. godine, prema kojoj je Kosovo deo Srbije i ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir, istakao je Čepurin, prenosi Sputnik.

Prema njegovim rečima, samoproglašena pseudo država Kosovo danas postoji sama po sebi, a odvojena je od Srbije kvazigranicom.

Foto: FoNet

Pritom, na severu Kosova i Metohije kompaktno žive Srbi i u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu vlast Prištine se praktično ne primenjuje, kazao je Čepurin.

Govoreći o zvaničnom stavu Rusije kada je u pitanju Kosovo, Čepurin je rekao da tu postoje tri momenta.

Prvo, mi ne priznajemo državu Kosovo i strogo se pridržavamo Rezolucije 1244. Samo Beograd i Priština mogu da se dogovore o statusu i stepenu autonomije te pokrajine. Drugo, ta odluka mora se doneti bez drskog pritiska sa Zapada na Beograd i treće, mi ćemo biti spremni da pomognemo u potrazi za kompromisom i održivim rešenjem, precizirao je Čepurin.

Dodao je da je Rusija spremna da podrži one kompromise koje će narod Srbije smatrati prihvatljivim.

Inicijativa i definicija stava je na Srbiji, a uloga Rusije je u mogućoj pomoći na zahtev srpske strane, ali je važno napomenuti da sada sve više zemalja razmišlja o povlačenju priznanja Kosova, rekao je Čepurin.

Ocenivši da se današnji rusko-srpski odnosi grade na duhovnom i emocionalnom nivou, jer smo rođaci po krvi i veri, Čepurin je naglasio da Rusija pozdravlja vojnu neutralnost Srbije, njeno odbijanje da se pridruži NATO, kao i čvrst stav o neuvođenju antiruskih sankcija.

To nije volja nekog lidera, već je stav većine srpskog naroda i svaki lider koji postupi drugačije neće ostati na vlasti, kazao je Čepurin.

On je naveo da mnogi u Srbiji ulazak u Evropsku uniju povezuju sa bogatijim životom, što, kako je rekao, nije tačno.

Srbi kategorički ne žele da pristupanjem EU pogoršaju odnose sa Rusijom, čvrsto su protiv pridruživanja NATO, a ostaje i problem Kosova. Pritisak Amerikanaca raste, ali Beograd ne namerava da kapitulira pred Zapadom koji koristi EU kao „šargarepu“ da bi naterao Srbiju na ustupke, rekao je Čepurin.