Kreće obračun u BG: Oduzimaće se kola

|   Info
Zbog nelegalnih taksista država godišnje gubi između 25 i 35 miliona evra.
Foto: Pixabay

 

Izvor: B92, Prva

Ministarka Građevinarstva Zorana Mihajlović najavljuje da će sa novim zakonom, s kojim će vlada biti upoznata sledeće nedelje, početi odlučna borba sa divljim prevoznicima - jača kontrola, veće kazne, a oduzimaće se i vozila.

Kroz bodljikavu žiću i nekoliko metara visoku ogradu, a smeta i rep olupine aviona – to je pogled na Aerodrom koji se taksisitima pruža sa njihovog novog parkinga, ali nemaju ništa protiv, pošto taj pogled ne moraju da dele sa nelojalnom konkurencijom. Na ovom mestu, tvrde, neće biti divljih taksista, ali ih na Aerodromu i dalje ima u velikom broju.

"Naravno da nam ugrožavaju egzistenciju jer sigurno od 30 do 50 odsto ucestvuju u obimu našeg posla onda možete da shvatite koliko to novca, ako želite kvalitetnog taksistu i uslugu morate da se rešite sive ekonomije", izjavio je predsednik Saveta udruženja taksista Srbije, Aleksandar Bjelić.

Oni koji bi prvo trebalo da shvate, shvatili su koliko je to novca.

"Naše procene naše su da mi na sivoj ekonomiji gubimo i to samo u taksi prevozu da godišnje gubimo između 25 i 35 miliona evra", izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Očekivanja nadležnih su: u sledećih 6 meseci smanjiti divlje taksiranje za 80 odsto. Kako? Po novom Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji još nije usvojen, ta nelegalna usluga tretiraće se kao privredni prestup, što znači da više neće biti zastare, a propisane kazne biće mnogo veće. Ministarka tvrdi da će se zbog divljih taksista na terenu udružiti timovi

"Da poreska uprava ima određene timove sa drugim ministarstvima da bi se kontrolisalo ko plaća porez i da li im se oduzimaju automovili ili ne", dodala je ona.

Na Aerodromu kažu da bolje uslove od ovih na novom parkingu iza robno carinskog magacina, koji je koštao 44 miliona dinara i ima 67 mesta, taksisti ne mogu da dobiju i zato se očekuje red. Ministarka poručila svima koji žele da se bave taksi prevozom, da to mogu, da država nema ništa protiv ubera ili car goa, ali da svako mora da se registruje u skaldu sa zakonom.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar