Kresović. Poseta hana treba da da podršku ukidanju loših ekonomskih mera

|   Politika
Dolazak evropskog komesara za pregovore o pristupanju, Johanesa Hana, u Srbiju trebalo bi da znači jednu vrstu davanja podrške da se ukinu eknomoske mere koje opterećuju i Srbiju i srpsku zajednicu, ali i stvaraju strah, ocenjuje politički analitičar, Tomislav Kresović.
Foto: Televizija Kopernikus

Očigledno je da albanska zajednica u ovom trenutku ne želi da se situacija sredi i da se ukinu ekonomske mere kao ni da se razgovor vrati u Brisel, već im je interes da održe odnos velikog pritiska, jer su dobili podršku od određenih zapadnih struktura, kaže politički analitičar Tomislav Kresović, i dodaje da bi poseta evropskog komesara za pregovore o pristupanju, Johanesa Hana, trebalo da poboljša situaciju.

 

Interes Srbije jeste da se ova tema vrati na agendu Evropske unije i Brisela , jer je to izlazna strategija za neka moguća rešenja. Ukoliko toga ne bude bilo, ukoliko se albanska strana ogluši o Johanesa Hana to bi značilo da EU nema nikakav uticaj na mogući dijalog Beograda i Pištine i da Beograd mora da celokupnu situaciju vrati na Savet bezbenosti i Rezoluciju 1244, smatra Kresović.

 

Poruka koju će Han poneti nakon svoje posete, a koju će dobiti i od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, ali i od predstavnika Srba na KiM, jeste da je Srbija spremna da vodi dijalog kako bi se smanjile tenzije na Blakanu i da se pokaže da je Srbija država koja ima mehanizme da zaštiti svoje interese i da u intreesu stabilnosti Evrope i Evropske unije oni treba da vide u Srbiji svog partnera i da joj ne okreću leđa, smatra Kresović.