"Kritike Brisela neprihvatljive"

|   Info
Mađarska je žestoko kritikovala Evropsku uniju zbog odluke da Budimpeštu pozove pred sud da bi je naterala da primeni zajednička pravila o pravu azila.

Izvor: Beta

Evropska komisija je prošlog četvrtka odlučila da pokrene proces protiv Mađarske pred Evropskim sudom pravde zbog "nepoštovanja" zakona Unije u pitanjima azila i migranata.

Tužba se bavi i ponašanjem Budimpešte u pogledu novog zakona koji predviđa i zatvorske kazne za one koji nekome pomognu da ilegalno uđe u Mađarsku.

U prvoj javnoj reakciji vlade premijera Viktora Orbana, ministar zadužen za premijerovu administraciju Gergeli Guljas ocenio je da je postupak EK "neprihvatljiv" i predstavlja napad na Mađarsku.

"Nastavićemo da tvrdimo da su oni koji štite Evropu progonjeni dok se čestita onima koji pozivaju migrante", rekao je taj ministar. Orban je često optuživao nemačku kancelarku Angelu Merkel da je ohrabrila masovni dolazak migranata u Evropu 2015. rekavši da su dobrodošli u Nemačkoj.

Mađarski premijer je tokom posete Crnoj Gori, rekao da je njegova zemlja spremna da pomogne malim evropskim državama da "zaštite svoju teritoriju" od migranata.

"Evropa ne želi da shvati da mora da se uzdrži od svih inicijativa koje bi mogle biti shvaćene kao poziv Africi ili Bliskom istoku. Zbog toga se ljudi dave u moru i blokirani su na migrantskim putevima", rekao je Orban novinarima.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar