Kriza identifikacije i loši modeli i uzori su najveći problem mladih u Srbiji

|   Info
Roditelji su sve manje uzor deci, nastavnici još manje! Zvezde rieliti šou programa, starlete i kriminalci , sve češće zauzimaju njihova mesta

 

Mladi su isti kao i ranije, ni manje  inteligentni i kreativni, ni više agresivni, buntovni ili neposlušni. Jedini problem je u našoj percepciji njihovih potreba i modernim sredstvima komunikacije, čiji smisao najčešće nedovoljno shvatamo ili prihvatamo. Ovo je najčešći stav  psihologa ili psihijatara, koji se bave ovom problematikom. U Smederevu, ulici Vojvode Sime 4/21, nedavno je osnovano psihološko savetovalište Krug SD. U njemu rade mladi psihijatri predvođeni Dr Natašom Marković i njenim koleginacama, ali i  proverene, iskusne, snage u ,,školskoj i adolescentskoj psiholgoiji,,  koje predstavlja Ljiljana Anđelković,  osoba koja je u školskom dispanzeru, hiljadama mladih osnovaca i srednjoškolaca, pomgola da pronađu  ,, svoje puteve u magli i bespućima mladosti,,.

-           Mladi ko mladi – kaže na početku razgovora za Naše novine, Ljiljana Anđelković – ni bolji ni gori  od nas,ali sa nekim specifičnostima, koje donosi moderno doba, načini komunikacije i mas mediji! Najvažniji problem kod mladih, oduvek je bio problem identifikacije. To je ključni momenat u kojem mladi izgrađuju svoj pogled na svet i društvo, na odnose oko sebe. Znate, nama je bilo znatno lakše, mi smo imali uzore u svojim roditeljima, najbližoj  familiji, porodici, učiteljima ili profesorima. Danas , više toga nema, jer  uzori našoj deci postaju  oni  koje vide na mas medijima. Zašto danas mladi imaju uzore i idole u nekim  ,, osobama bez moralnih vrednosti,,!?  U ovom savetovalištu, pre svega radimo na prevenciji identifikacije sa pogrešnim modelima i uzorima, da nam se, prosto rečeno, deca  više ne identifikuju sa starletama, estradnim ličnostima i problematičnim likovima. Opet je, kao i najčešće, problem u porodici. Ako roditelji gledaju po ceo dan  rieliti šou programe, onda će to i mladi uzeti kao model i uzor. Ali, nisu sva deca okupirana kičom i vulgarnošću. Ipak, do uzrasta adolescenta, mi moramo da završimo ulogu vaspitanja. Zato je jako važno da  u kući dobiju informaciju  o pravim vrednostima.

Zato je izuzetno važno da u  savetovaliaštu Krug Sd, postoji i   bračno  i porodično savetovalište. To je od velikog značja jer ima sve više  porodičnog  nasilja.

-           Mi  ćemo veliku pažnju da posvetimo  porodičnim odnosima i porodičnom nasilju. Porodica je danas skrajnuta i kao model i kao uzor, ali, mi kao društvo imamo veliku  tradiciju porodice i porodičnih odnosa. Mi moramo da radimo na osnaživanju porodičnih odnosa. To je najvažnije, da roditelji ponovo postanu uzori deci. Nije lako, ali moramo uspeti u tome!

Pitamo i Ljiljanu Anđelković, da li je tačno da danas ima više  problematičnih pojava kod mladih – narkomanije, agresije, seksualno devijantnog ponašanja.

-           Ne, nije tačno. Ali je sa druge  strane tačno da se danas sva takva patološka i problematična stanja češće prijavljuju i da se društvo češće njima bavi. Nekada je, znate, bilo sramota priznati da Vam je dete narkoman ili delikvent. Danas to više nije tako, pa utoliko i više  prijava takvih stanja i problema i više društvene i , posledično, medijske pažnje!

 

 

STARLETA DA BUDEM!

2007. godine, Filozofski fakultet u Beogradu je radio istraživanje o modelima  za preuzimanje ponašanja i  uzorima mladih. To opsežno istraživanje po svojim rezultatima, tada negativno za  misleće i ljude od nauke, bilo je izuzetno  ,, optimistično,, u odnosu na  prošlogodišnje, slično istraživanje. Naime, dok su pre pedeset godina, uzori mladima bili Tesla, Pupin, Andrić,Desanka Maksimović, Konjović, Lubarda,Milankoivć... pre deset godina, njihova mesta zauzeli su strani glumci i sportisti – Anđelina Džoli, Bred Pit, Novak Đoković, Vlade Divac...Ali, čak i to je ,, pesma nad pesmama,, u odnosu na prošlogodišnje istraživanje  koje je potvrdilo da su danas mladima uzori Gastoz, Kija, Luna,Ceca, Soraja.... profesionalni rieliti igrači i estradne zvezde, isključivo!!

 

 

NjIHOVA VELIČANSTVA LOPTA I KNjIGA

 

Ljiljana  Anđelković je protivnik fizičkog kažnjavanja, jer postoje znatno uspešniji i dokazano efikasni modeli  za  ,, kanalisanje potrošnje energije ,, kod mladih.

-           Rad, obaveze, sticanje shvatanja o porodičnim i društvenim, kućnim obavezama, to je najvažnije i naravno  dve stvari u ruke umesto kompjutera i  telefona – lopta i knjiga!! To su najefikasniji lekovi za mlade, energične duhove i  tela. Sport i kultura!-         

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar