Krizni štab preporučuje popuštanje pet mera

|   Info
Krizni štab za borbu protiv pandemije doneo je na današnjoj sednici odluku da Vladi preporuči popuštanje pet mera, među kojima je da se maloprodajnim objektima dozvoli rad 24 sata, ugostiteljskim objektima na otvorenom radno vreme neće biti ograničeno, dok će oni u zatvorenom moći da rade do 01:00, izjavio je član tog tela Zoran Gojković.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

On je na konferenciji za novinare rekao da je predloženo i da sportski događaji na otvorenom mogu da se održavaju uz prisustvo publike sa maksimalnom popunjenošću od 50 odsto kapaciteta, a u zatvorenim objektima do 30 odsto, dok javnim okupljanjima može da prisustvuje najviše 500 ljudi i na otvorenom i u zatvorenom.

Odlučeno je i da se dozvole poslave matura, s tim što kapacitet objekta može biti popunjen do 50 odsto, a omogućeni su i rekreativna nastava i ekskurzije, ali uz saglasnost Ministarstva prosvete.

U prodavnicama, ugostiteljskim objektima i na sportskim priredbama i dalje ostaju na snazi sve mere protivepidemiološke zaštite, a muzika je moguća do 01:00 čas, bez obzira da li je lokal na otvorenom ili u zatvorenom.

Gojković nije mogao da precizira da li će mere da stupe na snagu 21. juna, kako je ranije najavljivano, uz objašnjenje da je to "okvirni datum" i da će sve zavisiti od broja vakcinisanih, jer "fali još jedan-dva odsto" da bi se dostigla polovina.

On je naveo da je do sada vakcinisano oko 48 odsto punoletnog stanovništva, ali je ukazao da su dnevne brojke imunizovanih deset puta manje nego u prethodnom periodu, što je najveća briga Kriznog štaba, posebno kad su u pitanju mladi čiji odziv je "izuzetno mali", za razliku od starije populacije, gde je to više od 80 odsto.

Gojkovića je naveo da se traži način da se mladi motivišu da se vakcinišu i istakao da je zakonski nemoguće da se sprovede pozitivna diskriminacija i da neko ima prednost pri ulasku na manifestacije.

On je kazao da su u Kriznom štabu održali sastanke sa rukovodiocima i koordinatorima predstojećih festivala i molili ih da pozovu mlade da se vakcinišu, ali odgovor nije bio onakav kakav su očekivali, već "frapantno loš".

Na sednici Kriznog štaba je, preneo je Gojković, konstatovano da je epidemiološka situacija stabilna, da duži period postoji stagnacija broja zaraženih, a i situacija u bolnicama je zadovoljavajuća.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije