Kurc iduće nedelje u Beogradu i Prištini

|   Info
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc iduće nedelje posetiće Beograd i Prištinu, najavljeno je danas u Beču.


Izvor: Tanjug

Kurc će najpre u ponedeljak posetiti Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić.

U večernjim satima on će nastaviti put ka Prištini, gde su, u utorak, planirani razgovori sa predstavnicima privremenih vlasti na Kosovu, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

Na Kosovu, Kurc će, prethodno, posetiti i austrijske vojnike pri Kforu. Na Kosovu je trenutno stacionirano 417 pripadnika austrijske vojske.

U razgovorima će glavna tema, pored bilateralnih odnosa, biti pre svega dijalog Beograda i Prištine koji je zastao, kao i približavanje Evropskoj uniji.

Kurc, čija zemlja trenutno predsedava EU, najavio je da njegova poseta treba biti shvaćena kao jasan signal podrške zemljama Zapadnog Balkana i njihovog procesa približavanja EU.

Tokom posete, kako je rečeno u njegovom kabinetu, on želi da "ohrabri Beograd i Prištinu na dalji napredak u dijalogu", jer je napredovanje preduslov za članstvo u Uniji.

"EU je potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice", poručuje Kurc.

Inače ovo je već druga poseta Srbiji jednog od najviših predstavnika austrijske države u kratkom periodu.

Naime, pre par nedelja je predsednik Austrije Aleksander van der Belen posetio Beograd, na poziv svog srpskog kolege Vučića, a sredinom ovog meseca planirana je i poseta predsednika austrijskog parlamenta Volfganga Sobotke Srbiji.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar