Kurc: Sva rešenja dijaloga

|   Info
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc sastao se danas sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Ramušem Haradinajem i naglasio da će podržati bilo koji sporazum koji proizađe iz ovog dijaloga.

 

Izvor: Fonet

Tokom današnje posete razgovaralo se i o viznoj liberalizaciji, Vojsci Kosova ali i članstvu Kosova u INTERPOL.

Kurc je izjavio da dijalog sa Srbijom treba da ostane prioritet ali i da će podržati bilo koji sporazum koji proizađe iz ovog dijaloga, čak iako to uključuje i razmenu teritorija, prenosi Insajderi.

„Imam veoma jasan stav po ovom pitanju, Vlada Austrije se slaže sa svakim sporazumom oko kojeg se saglase Kosovo i Srbija,“ rekao je Kurc i dodao da je to i pozicija Evropske unije.

Austrijski kancelar izrazio je skeptičan stav o formiranju Vojske Kosova, kao i o viznoj liberalizaciji.

„Glavni prioriteti EU su vladavina prava i dijalog između Beograda i Prištine,.“ Kad je reč o Vojsci Kosova, rekao je da su skeptični po tom pitanju i da smatraju da treba da postoji dijalog i da oni očekuju ‘“stabilnost u regionu a ne destabilizaciju“.

Kurc je pomenuo i glasanje u Evropskoj komisiji i parlamentu o viznoj liberalizaciji, ali i skepticizam nekih država, te je izjavio da će biti oprezan u izjavama o očekivanjima od ovog procesa.

Tači je rekao da je Kosovo posvećeno postizanju sporazuma sa Srbijom.

„Trudimo se da izgradimo korektne odnose sa Srbijom, ali nažalost Srbija i BiH ne priznaju Kosovo. Uprkos ovoj činjenici, Kosovo ostaje posvec´eno dijalogu sa Srbijom u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma,“ rekao je Tači, na konferenciji za štampu i dodao da će „Sporazum doneti mir, dobro našim narodima i stabilnost za ceo Balkan“.

Kurc se sastao se sa premijerom Ramušem Haradinajem i u razgovoru izrazio podršku dijalogu sa Srbijom, prenosi Gazeta Express.

“Kao što znate, mi imamo vodec´u ulogu u Evropskoj uniji, a jedan od naših glavnih ciljeva je podrška evropske perspektive regiona i zemalja Zapadnog Balkana i zato tražim od naroda Kosova da podrže dijalog između Prištine i Beograda, jer mislim da je uspešan ishod ovog dijaloga osnova vaše evropske perspektive i takođe prilika da živite zajedno u miru i stabilnosti,“ rekao je Kurc.

Austrijska APA prenela je izjavu austrijskog kancelara, da njegova zemlja podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo INTERPOL kao i to da je njegov koalicioni partner Slobodarska stranka promenila svoj stav.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc u ponedeljak se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, podseća KoSSev.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar