Kvalitetna priprema preduslov za uspešnu grejnu sezonu

|   Info
U JP Grejanje Smederevo uveliko teku pripreme za još jednu grejnu sezonu. Do sada je već remontovano više postrojenja, a do početka zime planira se još nekoliko intervencija u cilju poboljšanja ukupnog nivoa usluga isporuke toplotne energije. Kako ističe Vladimir Kulagić, direktor preduzeća,najvažniji deo proizvodnog procesa jeste proizvodnja i distribucija toplotne energije, ali je svakako potrebno naglasiti da je preduslov za pouzdan i bezbedan rad postrojenja kvalitetna priprema, odnosno remont koji se obavlja u periodu između dve grejne sezone.

JP Grejanje Smederevo mirno je i profesionalno privelo prethodnu grejnu sezonu kraju. I prošla zima bila je blaža od prethodne, što je išlo na ruku toplanama, tako da su već od 10. aprila sva postrojenja bila izvan pogona. Predaha, međutim, nije bilo, već su odmah krenule remontne aktivnosti i druge pripreme za novu grejnu sezonu.

Vladimir Kulagić, direktor smederevske toplane, kaže da su na par mesta sanirani toplovodi, tačnije u kotlarnicama Parnjača, Papazovac, Samačka, Beogradska banka , dok je u planu zamena deonice toplovoda dvorištu iza zgrade Trg Republike 10, 12 i 14. Kako kaže Vladimir Kulagić, jedna kotlovska jedinica je remontovana, a u toku su pripreme za zamenu tri izmenjivača toplote u toplotnim podstanicama, nakon čega se očekuje osetnije poboljšanje kvaliteta grejanja.

Po njegovim rečima, najvažniji deo proizvodnog procesa jeste proizvodnja i distribucija toplotne energije, ali je, dodaje Kulagić, svakako potrebno naglasiti da je preduslov za kvalitetan, pouzdan i bezbedan rad postrojenja kvalitetna priprema, odnosno remont koji se obavlja u periodu između dve grejne sezone.

Koliko je remont zahtevan posao govori i činjenica da je za planirane radove potrebno angažovanje najstručnijih ekipa koje preduzeće ima na raspolaganju, počev od varioca, pa do električara automatičara, a posebno angažovanje osposobljenih i usko specijalizovanih firmi kao trećih lica, iz oblasti automatskog upravljanja u termotehnici i termoenergetici. Naravno bez dobro planiranih finansijskih sredstava, naglašava Kulagić, nema puno prostora za dobar rezultat kada je priprema postrojenja za narednu grejnu sezonu u pitanju.

Direktor JP Grejanje najavio je svojevremeno i nabavku većih količina tzv. Curkulacionih pumpi. U pitanju su toplotne cirkulacione pumpe koje se koriste u kotlarnicama, ali još uvek nije utvrđena konačna specifikacija. Takođe, na izbor opreme uticaće i dodatna analiza rada nekoliko kotlarnica i konkretni parametri koji moraju biti zadovoljeni, dodaje Vladimir Kulagić.Inače nekoliko godina unazad nije dovoljno ulagano u taj segment opreme. U JP Grejanje više su, naime, bili usmereni ka ugradnji SKADA sistema, odnosno razvoju centralnog nadzora i upravljanja radom toplotnih podstanica. Taj posao se polako, ali sigurno privodi kraju, a sada je neophodan početak sukcesivne zamene i ugradnje novih  cirkulacionih pumpi sa frekventnom regulacijom. Ne zato što postojeće nisu ispravne, već što su tehnički prevaziđene. Nove, ističe Vladimir Kulagić,  štede električnu energiju i daju bolje rezultate Što se tiče početka realizacije više projekata, projekat konverzije kotlarnice Senjak sa mazuta na drvnu sečku, odnosno sa fosilnog goriva na biomasu  najavljen je kao prvi, ali još uvek preduzeće nema potvrdu iz Kancelarije za javna ulaganja da je subvencija na raspolaganju, a bez toga ne mogu da otpočnu radovi.

U svakom slučaju korisnici će blagovremeno biti obavešteni o svim aktivnostima vezanim za početak realizacije navedenih projekata, naglasio je Vladimir Kulagić, direktor JP Grejanje. U JP Grejanje nikada ne zaboravljaju da istaknu veoma dobru saradnju i korektne odnose sa osnivačem – Gradom Smederevom, kao i očekivanja da ona bude još uspešnija u narednom periodu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar