Ljajić: Sporazum sa Evroazijskom unijom omogućava pristup ogromnom tržištu

|   Info
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da sporazum o slobodnoj trgovini koji je pre nekoliko dana potpisan sa Evroazijskom unijom, omogućava pristup tržištu od 180 miliona ljudi, kao i da su u njega uključene dve nove zemlje - Jermenija i Kirgizija.


Izvor: Tanjug
 
"Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu, voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote za 2.000 tona cigareta, manje od 90.000 litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira koji će moći da se izvozi na tržište Evroazijske unije", rekao je Ljajić za RTS.

On je podsetio da Rusija sa Srbijom ima jedan sporazum o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter - više robe oni mogu da izvoze kod nas bez carina, nego što mi možemo da plasiramo tamo.

"Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo carinu", rekao je Ljajić i dodao da su Belorusija i Kazahstan tražile isti sporazum kao s Rusijom, ali da Srbija nije pristala.

"Oni su tražili šećer, pa smo odbili, tražili su cigarete, i to smo odbili, nismo mogli da damo sve što su tražili. Zato je ovo jedan kompromisan sporazum da bi bili zadovoljni proizvođači, i jedni i drugi, jer će moći da izvoze po povoljnim uslovima", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, ono što je posebno važno za Srbiju jeste jedan novi signal, preporuka za strane investitore, jer ovaj sporazum omogućava i njima da ako ulože u Srbiju da mogu svoje proizvode da plasiraju na ta tržišta bez carina.

Ljajić je istakao da je država stvorila političke i pravne pretpostavke i da je sada šansa za proizvođače da povećaju proizvodnju, jer će biti konkurentniji.

"Mi smo jedina zemlja van Zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum, imamo sve preduslove da se poveća obim spoljnotrgovinske razmene", zaključio je Ljajić.