Lončar "Više od dve milijarde dinara za lečenje retkih bolesti"

|   Život
Država izdvaja više od dve milijarde dinara za lečenje retkih bolesti i za mali broj pacijenata kojima su neophodne izuzetno skupe i teško dostupne terapije.
Foto: televizija Kopernikus

Izvor: b92

To je izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Sve je apsolutno transparentno, svi podaci su javni i lako dostupni, u komisije i rad Budžetskog fonda su uključeni naši najbolji lekari, sredstva su obezbeđena i zaista smo učinili sve kako bismo omogućili svojoj deci i građanima najbolje moguće šanse za izlečenje", kazao je Lončar. 

On je rekao da će uskoro biti uveden kontakt-centar koji će biti 24 sata dostupan roditeljima obolele dece kojima je potrebna pomoć za lečenje u inostranstvu. 

Prema njegovim rečima od osnivanja Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji 2014. godine, država je uputila 1.975 dece na lečenje u inostranstvo i za to izdvojila oko 23 miliona evra. 

Lončar je dodao da je za prethodne nepune četiri godine u zdravstvenim ustanovama Srbije zaposleno 10.545 medicinskih radnika, a da je ukupno odobreno 6.200 sprecijalizacija. 


"Samo u toku ove godine, do 1. septembra, zaposlili smo ukupno 2.466 zdravstvena radnika. Pored toga, zaposleno je 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, a do kraja godine očekuje se zapošljavanje nove grupe", kazao je ministar.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar