Lutkarsko pozorište iz Niša učestvuje na festivalu u Aleksincu

|   Život
Predstava "Pop Ćira i pop Spira" će u petak 20. maja u 19.00 časova otvoriti Peti zimski pozorišni festival u Aleksincu.
Foto: televizija Kopernikus

 

Tokom sedam festivalskih dana, od 20. do 26. maja, publika će moći da pogleda još i predstave “Trtica rajske ptice” Narodnog pozorišta iz Užica, “Pinokio” Narodnog pozorišta Leskovac, “Bajka o začaranoj lepotici” Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, “Dečak i  mesec” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, “Zvonar Bogorodičine crkve” Narodnog pozorišta Priština, dok će u pratećem programu predstavu “Aladin” izvesti domaćin festivala, Gardsko pozorište “Teatar 91” iz Aleksinca..

Predstavu “Pop Ćira i pop Spira” je režirao Predrag Štrbac, a uloge će na festivalu tumačiti: Dejan Gocić, Toma Bibić, Biljana Radenković, Tatjana Milenković, Davorin Dinić, Mirjana Đorđević, Sofija Ristić, Teodora Stojković i Danilo Milenković.

Predstava je premijerno izvedena 25. marta ove godine i ovo će biti njeno prvo festivalsko izvođenje.

Iz niškog Lutkarskog pozorište objavljen je i redovan repertoar za ovu nedelju:

Četvrtak, 19. maj, 18.00, “Pop Ćira i pop Spira”

Večiti i večni Sremac, kao i večni Nušić i Sterija, iznova nas raduje avanturom dvojice popova i njihovih familija u vanvremenskoj komediji o životnim snovima, neprestanom dokazivanju ko je “prvi u selu” i čaršijskim pričama. Ovo delo koje je doživelo mnoge adaptacije za pozorište, kao i za male i velike ekrane, sada se obraća  mladima. Ima li šta važnije od približavanja klasike novim generacijama? Čuvanjem jezika i Sremčevog književnog nasleđa kroz ovaj pozorišni poduhvat, direktno učestvujemo u obrazovanju onih koji tek dolaze.
Predstavu “Pop Ćira i pop Spira” je režirao Predrag Štrbac, a uloge će tumačiti: Dejan Gocić, Toma Bibić, Biljana Radenković, Tatjana Milenković, Davorin Dinić, Mirjana Đorđević, Sofija Ristić, Teodora Stojković i Danilo Milenković.

Nedelja, 22. maj, 11.30, “Trnova ružica”

Na temelju poznate bajke o stogodišnjem snu, uspavanom kraljevstvu  i hrabrom spasiocu, predstava podseća  malu i veliku publiku kako se uz malo truda, rada i upornosti može doći do željenog cilja.
U stalnom preplitanju duhovitih igranih i lutkarskih rešenja deca učestvuju u kreiranju samog događaja na sceni, čime interaktivni proces predstavlja poseban doživljaj.

Predstavu je režirao Vladimir Lazić, a uloge će tumačiti: Slobodan Miljković, Svetlana Mihajlović, Jovan Živković (k.g.), Aleksandra Pavlović,  Marija Cvetković, Tatjana Milenković, Jelena Đorđević i Toma Bibić.