Mali: Ovo je naš jedini put

|   Info
Ministar finansija Siniša Mali kaže da je jedini put za Srbiju da ponovo počne ekonomski da pobeđuje.

Izvor: Tanjug, B92

On navodi da je za građane veoma važno da je budzet uravnotežen, realan, ali i razvojni, te pominje više novca za kapitalne investicije, veće penzije i od 1. januara od 7 do 12 odsto veće plate.

"Minimalna plata prvi put ide preko 27.000 dinara i polako se približava vrednosti potrošacke korpe", kaže i podseća na čitav set poreskih podsticaja koji su vezani za to da naša privreda bude još aktivnija, još bolja, još konkurentnija u narednom periodu kako bi dalje ostvarivali visoke stope rasta koju imamo u ovom periodu.

Naglašava da je kompletna suština rada vlade i vođenja ekonomske politike usmerena ka tome da se životni standard gradana Srbije podiže iz godine u godinu.

"Nije bilo lako u godinama koje su za nama, s obzirom da je u toku bio proces fiskalne konsolidacije, prethodna vlast nam je ostavila zemlju na ivici ponora, na ivici ambisa, pred bankrotom, ali kroz teške mere fiskalne konsolidacije došli smo do toga da smo novac uštedeli, zaradili i da smo Srbiju postavili na stabilan i održiv put razvoja", podsetio je ministar i poručio da "ono što uštedimo i zaradimo želimo da uložimo u podizanje standarda života i vratimo građanima Srbije".

Mali pominje i značajno smanjen broj nezaposlenih, uz opasku da je i stopa od 11,3 odsto visoka, ali da se vlada bori za svako radno mesto i za to da mladi ljudi nadu u svoju budućnost mogu da vide ovde.

Objašnjava da je u budžetu za narednu godinu svaki resor dobio više novca nego što je imao 2018. te da su jasno definisani prioriteti Vlade Srbije koja prati viziju predsednika Srbije Aleksandra Vucica i premijerke Ane Brnabić.

"S jedne strane podižemo kvalitet naše infrastrukture gradimo puteve i železnicu, a s druge strane socijalni aspekt nam je veoma važan i zato mislim da je svaki ministar dobio ono što je želeo, ne koliko je želeo, ali ono što je želeo u smislu sprovodenja svoje ideje, vizije i strategije u svom resoru. Mislim da smo to uspeli da uradimo i zato sam siguran da građane ocekuje još bolja 2019. u odnosu na 2018. godinu", ocenio je Mali, dodajući da je uveren da Srbija više nikad neće biti ni blizu bankrota, kako je bila 2012.

O stabilnosti srpskih finansija svedoči i konstatacija ministra da odluka Prištine o taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije neće imati velikog efekta na naše javne finansije.

"Nažalost ta odluka ima efekta na ljude koji žive na KiM i to je najveci problem da kada živite u 21 veku, kada postoji globalno tržište, kada svet postaje globalno selo, ođednom nekome pravite barijeru od 100 odsto nekih taksi?! To je za mene ekonomski potpuno nezamislivo, još jednom da ponovim naše javne finansije su dovoljno stabilne da izdrže tako nešto", naveo je Mali

Ono što je važno, dodaje, je da svaka nestabilnost jednostavno utice na atraktivnost investiranja, zbog čega se Srbija, naglašava, za mir i stabilnost u regionu i "da nam ne otera neke investitore, jer nama je svaki investitor važan. Jedno radno mesto da otvori, mi smo pobedili".

Ministar kaže da je veoma ponosan na "Beograd na vodi", te podseća da je to još jedan projekat kojeg ne bi bilo da nije bilo saradnje predsednika Aleksandra Vucica sa šeikom Muhamedom bin Zajedom. "Taj projekat je za mene simbol promena u Srbiji i kada smo krenuli da ga radimo 2014. godine, znate i sami imali smo jedan najružniji deo grada, a uspeli smo sada da od tog sna Beogradana da se Beograd tu spusti na obale reke Save dodemo do realizacije tog projekta", podsetio je, te naveo da gradnja pet novih objekata počinje u narednih šest meseci, a onda svake godine po pet objekata.

Ono što je važno, dodaje, osim cinjenice da sada oko 1.500 ljudi, radnika tamo svakodnevno rade, pokrenuta je gradevinska industrija, a time i cela privreda.

"Tu cemo imati cak i manjak gradevinskih radnika. Interesantno je da 2013. godine nisu imali ni posla, a sada imaju posla preko glave. Upravo je to slika jedne bolje Srbije. Kada pogledate kako nas Beograd na vodi na pravi nacin gura u još neke nove investicije kako bi grad bio još lepši i bolji", primećuje i navodi još gradnju nove autobuske stanice u Bloku 42, novi Savski trg koji kreće da se radi 2019. godine, kaže da će zgrada Železnicke stanice biti pretvorena u muzej ili nauke ili istorije, a da CiP već završava projekat...

Sve je to dokaz kako se stvari u Srbiji menjaju i onaj koji nije verovao da se menjaju sada sve može svojim ocima da vidi kako se sve menja na bolje, konstatuje ministar i zaključuje:

"Jedini naš put je da Srbija ponovo pocne da pobeduje ekonomski, da naša privreda ponovo bude najrazvijenija, sa najvišom stopom rasta i na tom smo putu sada i to je politika od koje necemo odustati".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar