Mali: Posebno važno što je aranžman sa MMF-om savetodavnog karaktera

|   Info
Ministar finansija Srbije Siniša Mali primio je danas u oproštajnu posetu stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijana Sosu i zahvalio mu na saradnji, podsećajući da je 18. juna potvrđen novi savetodavni amandman Srbije i te međunarodne finansijske institucije.
Foto: FoNet/Beoinfo

 

Izvor: FoNet

Za nas je posebno važno da je taj aranžman isključivo savetodavnog karaktera, što znači da nam nije potreban novac od MMF, čak ni u vremenima svetske ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona, rekao je Mali, navodeći da će aranžman trajati 30 meseci uz posvećenost daljim strukturnim i institucionalnim reformama, posebno javnih preduzeća i nastavka modernizacije Poreske uprave.

Poseban fokus je na takozvanoj zelenoj agendi i u planu je izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast, rekao je Mali i ocenio da saradnja sa MMF daje dodatni kredibilitet zemlji u međunarodnoj finansijskoj javnosti.

Srbija je u prvom kvartalu ostvarila rast BDP od 1,7 odsto, a da u drugom kvartalu očekujemo rast između 12 i 15 odsto, istakao je on.

Mali je rekao da se ove godine može očekivati rast do sedam odsto, a da ohrabruje 1,72 milijarde evra stranih direktonih investicija u prvih šest meseci ove godine.

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument - PCI) trajaće od juna 2021.  godine do kraja 2023. godine, saopštilo je Ministartvo finansija.

Foto: FoNet/Beoinfo