Maraton "Heroji otadžbine" u Jagodini

|   Info
Povod za maraton je obeležavanje 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a poslednja stanica maratonaca biće Krf. Predsedniku Draganu Markoviću Palmi uručena zahvalnica za prijem u vidu osveštene zastave
Podvig za divljenje: Foto TV Kopernikus

 

Međunarodni humanitarni maraton „Heroji otadžbine“, koji je krenuo od Hrama Svetog Save sa završnom stanicom na Krfu, zaustavio se protekle nedelje i u Jagodini.

Povod za maraton je obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a maratonci su se tom prilikom zaustavili u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini kako bi ispoštovali verske običaje. Tom prilikom, oni su uputili zahvalnost gradu Jagodini:

-Obilazimo sve crkve, manastire, vojnička groblja i spomen kosturnice. Učestvuje 10 maratonaca od kojih će svaki da pretrči 100 kilometara za 100 godina. To je simbolika. Sa nama je lekarska ordinacija „Bačić“ koja brine o našem zdravlju i koja je Zajedno sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom policije pokrovitelj ovog maratona. Zahvaljujem se Draganu Markoviću Palmi. Spremili smo mu spomenicu i ova zastava je osveštena u Hramu Svetog Save. Krećemo iz Beograda, da bi prošli kroz Jagodinu, manastir Đunis, Niš, Vranje, manastir Sveti Prohor Pčinjski, Kumanovo, spomen kosturnicu Zebrnjak, Đevđeliju i memorijalne komplekse iz Prvog svetskog rata: Polikastro i Tesaloniki –rekao je Milisav Janković, predsednik Atletskog kluba „Plemenito srce“ iz Beograda.

U ime Skupštine grada Jagodine pozdravio ih je Zoran Gligorijević, direktor jagodinskog Sportskog saveza:

-Grad Jagodina podržava ovu manifestaciju koja ima višestruki karakter: sportski, humanitarni, verski. Na ovaj način, maratonci pokazuju da čuvaju sećanje na jedan značajan period, kako u svetskoj, tako i srpskoj istoriji –rekao je Gligorijević.

Maratoncima je čast što učestvuju u ovom podvigu:

-Ima ideje, volje i snage. Čast mi je što učestvujem u ovom međunarodnom humanitarnom maratonu i što sam deo ove divne ekipe –rekla je potporučnica Marija Lukić.

Podsećanja radi, blagoslov za ovaj maraton dao je Patrijarh sprski Irinej.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar