Maraton "Heroji otadžbine" u Jagodini

|   Info
Povod za maraton je obeležavanje 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a poslednja stanica maratonaca biće Krf. Predsedniku Draganu Markoviću Palmi uručena zahvalnica za prijem u vidu osveštene zastave
Podvig za divljenje: Foto TV Kopernikus

 

Međunarodni humanitarni maraton „Heroji otadžbine“, koji je krenuo od Hrama Svetog Save sa završnom stanicom na Krfu, zaustavio se protekle nedelje i u Jagodini.

Povod za maraton je obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a maratonci su se tom prilikom zaustavili u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini kako bi ispoštovali verske običaje. Tom prilikom, oni su uputili zahvalnost gradu Jagodini:

-Obilazimo sve crkve, manastire, vojnička groblja i spomen kosturnice. Učestvuje 10 maratonaca od kojih će svaki da pretrči 100 kilometara za 100 godina. To je simbolika. Sa nama je lekarska ordinacija „Bačić“ koja brine o našem zdravlju i koja je Zajedno sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom policije pokrovitelj ovog maratona. Zahvaljujem se Draganu Markoviću Palmi. Spremili smo mu spomenicu i ova zastava je osveštena u Hramu Svetog Save. Krećemo iz Beograda, da bi prošli kroz Jagodinu, manastir Đunis, Niš, Vranje, manastir Sveti Prohor Pčinjski, Kumanovo, spomen kosturnicu Zebrnjak, Đevđeliju i memorijalne komplekse iz Prvog svetskog rata: Polikastro i Tesaloniki –rekao je Milisav Janković, predsednik Atletskog kluba „Plemenito srce“ iz Beograda.

U ime Skupštine grada Jagodine pozdravio ih je Zoran Gligorijević, direktor jagodinskog Sportskog saveza:

-Grad Jagodina podržava ovu manifestaciju koja ima višestruki karakter: sportski, humanitarni, verski. Na ovaj način, maratonci pokazuju da čuvaju sećanje na jedan značajan period, kako u svetskoj, tako i srpskoj istoriji –rekao je Gligorijević.

Maratoncima je čast što učestvuju u ovom podvigu:

-Ima ideje, volje i snage. Čast mi je što učestvujem u ovom međunarodnom humanitarnom maratonu i što sam deo ove divne ekipe –rekla je potporučnica Marija Lukić.

Podsećanja radi, blagoslov za ovaj maraton dao je Patrijarh sprski Irinej.

Dušan Miletić