Marinović: Nove tehnologije treba koristiti, ali treba biti oprezan i odgovoran

|   Info
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o linosti Milan Marinović danas je povodom Svetskog dana deteta poručio da internet, društvene mreže i pametni uređaji pružaju mnogo prednosti, poput zabave ili učenja, ali isto tako nose i rizike, posebno po pitanju privatnosti.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Marinović je u pisanoj izjavi naveo da nove tehnologije treba koristiti, ali treba biti oprezan i odgovoran i poručio deci da uvek dobro razmisle koje će podatke podeliti onlajn, koje će informacije dati ili čemu sve odobriti pristup.

"Izbegavajte objavljivanje podataka poput imena i prezimena, adrese, telefonskog broja ili ličnih detalja koji bi mogli biti iskorišćeni u svrhe koje nikako ne želite", rekao je Marinović i dodao da treba razmisliti pre objavljivanja ili deljenja fotografija ili video zapisa, i to, kako svojih, tako i vama bliskih i dragih osoba, članova porodice, drugova.

"Na vreme mislite o tome ko će sve moći da vidi vaše objave koje sadrže podatke o ličnosti, to jest da li ste obezbedili da sadržaje koje delite mogu da vide samo oni kojima ste vi to omogućili ili su dostupni širem krugu ljudi, kao i da li ste sam nalog obezbedili dovoljno jakom šifrom koja neće moći lako da se otkrije", poručio je Marinović deci.

On je ukazao da deca deljenjem informacija o sebi mogu biti izloženi raznim problemima, jer te podatke mogu zloupotrebiti oni koji nemaju baš najbolje namere i istakao da ono što se jednom objavi na internetu može ostati tamo zauvek.

"Kao društvo, imamo odgovornost da obezbedimo sigurno okruženje za rast i razvoj dece. To uključuje i pravilnu zaštitu njihove privatnosti. Razvijanje svesti o važnosti zaštite privatnosti dece treba biti kontinuirani proces koji uključuje decu, roditelje, škole, tehnološke kompanije i društvo u celini", istakao je Marinović.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar