Matić: Tržište hrane je stabilno i snabdevenost je dobra

|   Info
Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da je tržište hrane stabilno i da je snabdevenost dobra i najavila da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

Ona je rekla da je najveća briga uvezena inflacija i da borba sa inflacijom ostaje najveći prioritet, rekla je Tatjana Matić za RTS i dodala da se pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine.

Prema njenim rečima, uvezena inflacija nije samo naša briga, i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, a ono što u najvećoj meri doprinosi skoku inflacije je problem sa energentima, kaže ministarka.

"Mere koje će Centralna evropska banka krajem juna na zasedanju doneti, koje je najavila, jeste povećanje referentne kamatne stope i očekuje se da će se odluke donositi kvartalno. Više neće biti jefitnog bankarskog novca", ukazala je Tatjana Matić.

Stanje u robnim rezervama je dobro i pod kontrolom, rekla je Matić i dodala da robne rezerve drže situaciju pod kontrolom.

Kada su u pitanju cene, ona je navela da se očekuje da od polovine godine krene stabilizacija a sa padom inflacije počeće se u drugoj polovini godine.

"Mislimo da će doći do stabilizacije tržišta i da će cene padati krajem godine", napomenula je Matić.