,,Matićevi dani” u znaku jubileja

|   Info
Program ovogodišnje tradicionalne književne manifestacije je veoma bogat
foto TV Kopernikus

Ovogodišnja 37. književna manifestacija ,,Matićevi dani“, koja je otvorena u Ćupriji, u znaku je dva velika jubileja - 120 godina od rođenja Dušana Matića i 150 godina od otvaranja čitališta u ovom gradu.
Manifestacija je posvećena književniku, nadrealisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću, rođenom u Ćupriji. Manifestaciju je, u prisustvu brojnih gostiju i poštovalaca dela Dušana Matića, otvorio član Opštinskog veća zadužen za sport, kulturu i turizam Vladimir Vasiljević, u Domu kulture ,,Sinđelić” u Ćupriji.
Organizator manifestacije je Narodna biblioteka ,,Dušan Matić”. Direktorka biblioteke Ljiljana Đorđević je istakla da ova manifestacija prelazi granice Srbije.
,,Ove godine osim 37.Matićevih dana obeležavamo i jubileje – 120 godina od rođenja Dušana Matića i 150 godina od otvaranja čitališta, odnosno naše bibilioteke, rekla je Ljiljana Đorđević.
U okviru prvog dana manifestacije Matićevi dani, održan je panel na temu ,,Neograničeni zvučni prostori poezije-Dušan Matić i radio”. Novinar Drugog programa Radio Beograda i moderator panela Ranko Stojilović je rekao da je veza između Dušana Matića i radija ogromna i iskonska.
,,Radio je najzahvalniji medij za predstavljanje nadrealističke poezije koju je Matić pisao, rekao je Stojilović.
Ovogodišnji program ,,Matićevih dana” je veoma bogat pa će tako u Muzeju ,,Horeum Margi Ravno” biti otvorena izložba umetničkih dela prispelih na konkurs ,,Matiću u čast”, za vikend će biti održan džez koncert, dok će poslednjeg dana manifestacije,13.septembra, biti dodeljen „Matićev šal“ za 2018. godinu. Reč je o jednoj od najznačajnjih književnih nagrada u Srbiji koja se tradicionalno dodeljuje mladom pesniku za prvoobjavljenu zbirku pesama. Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.
,,Matićevi dani” se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.
J.L.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar