Mediteranskom ishranom protiv depresije

|   Život
Mediteranska ishrana mogla bi pomoći u sprečavanju depresije, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi BBC.
Foto: Pixabay

 

Izvor: Vijesti.ba

Naučnici su proučili podatke 41 istraživanja sprovedenog u prethodnih osam godina kako bi utvrdili može li mediteranska ishrana sprečiti pojavu depresije. Prema rezultatima istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Molecular Psychiatry čini se da ishrana koja počiva na voću, povrću, ribi, orašastim plodovima i maslinovom ulju, bez previše mesa i mlečnih proizvoda pozitivno utiče na raspoloženje.

Stručnjaci, koji su sproveli istraživanje, ističu da su potrebna dodatna klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo može li se depresija lečiti i promenom ishrane.

Vođa istraživanja Camille Lasalle, koja je sprovela analizu s kolegama s University College London, kaže da dokazi prikupljeni do sada upućuju na to da hrana koju unosimo može uticati na smanjivanje rizika od depresije iako još nema dokaza koji su rezultat kliničkih ispitivanja, prenosi Hina.

Ona ističe da je utvrđivanje veza između raspoloženja i hrane vrlo teško jer je mnoštvo faktora uključeno u određivanje te veze.

Depresija može izazvati gubitak apetita a neko ko je depresivan možda se neće za sebe dobro brinuti. Lasalle kaže da se može raditi i o tome da konzumiranje nezdrave hrane s mnogo šećera i industrijski prerađenih namirnica povećava rizik depresije pa bi eliminacija  tih namirnica mogla igrati ulogu. Stoga su potrebna kontrolisana istraživanja o tome koliki je stvarni uticaj mediteranske ishrane.

"Konzumiranje zdrave hrane dobro je iz mnogo razloga ali potrebno je  više dokaza pre nego što možemo ustvrditi da takva ishrana bogata biljnim namirnicama može poboljšati mentalno zdravlje", kaže Naveed Sattar, profesor medicine na fakultetu Glasgow.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar