Međunarodno takmičenje sportskih pasa u smederevskoj tvrđavi

|   Info
Četiri rase bul terijera u četiri discipline za veliki regionalni spektakl

 

 

•           Organizator Klub sportskih pasa Srbije u tvrđavi ugostio  najsposobnije i najjače sportske pse regiona.  Takmičenja  u  skoku u vis, skoku  u dalj, hvatanju predmeta,  preskakanju  prepona i  vuči i vežbama snage okupili više stoine učesnika i brojne posmatrače iz  zemalja regiona. Učestovovalo više od 30  pasa iz Srbije,Hrvatske, Mađarske i Bugarske

 

 

Smederevac Bojan Stoičević zajedno sa saradnicima iz Kluba sportskih pasa Srbije, po prvi put je u našem gradu  minulog vikenda organizovao  takmičnje sportskih pasa u četiri discipline – skoku u vis, skoku u dalj, trčanju na traci i  vuči tereta. Osim   dobre zabave za  takmičare i goste, Smederevci su mogli da uživaju u  takmičenju  koje je sve popularnije u svetu, posebno kada su u pitanju  discipline  vuče tereta, koje asociraj una legendarne  književne i filografske scene iz Londonovog ,, Belog očnjaka,,.

Takmičari su  predstavljali sve države regiona, a sudijska komisija je takože bila internacionalna, tačnije regionalna.

 

Jedan  od sudija na ovom takmičenju bio je i Zoran Špehar iz Hrvatske.

-           Dobro organizovano takmičenje, koje je privuklo brojne vlasnike sportskih pasa iz regiona. – rekao  je  Špehar za  portal KCn  televizije – Prvog dana nadmetanja  organizovane  su četiri  discipline. To su skok u vis, skok u dalj, skok na zid  i trčanje na beskonačnoj traci. Mnogo je pasa i vlasnika prijavljeno i očekujemo vrlo kvalitetno takmičenje.  Vidite imamo discipline snage i  discipline  veštine i atletskih performansi pasa.  Vežbe  veštine i atletskih  sposobnosti pasa su  skokovi u dalj ,vis i na zid, a klasične vežbe izdržljivosti  su ova današnja, odnosno trčanje na beskonačnoj traci i sutrašnja najatraktivnija disciplina vuče tereta. Imamo više od 30 pasa iz svih država regiona i to me posebno raduje. – naglasio je sudija ovog turnira, Zoran Špehar.

 

Za  ove  veštine i snagu, prirodne predispozicije imaju psi  bul pasmina. To su američki  pit pub terijer, američki  staford terijer, stafordširski  bul terijer i klasični bul terijer, a našao se i poneki belgijski ovčar ili malinoa, koji su takođe atletski tipovi   pasa.

Prvo inicijalno takmičenje  sportskih pasa održano je  u skromnim uslovima  na Stražilovu kraj Novog Sada, pre 6 godina.

-           To inicijalno takmičenje na Stražilovu 2012. godine bilo je zaista rudimentarno u odnosu na, recimo, ovo današnje. Mi smo tada mamce morali da kačimo na drvo.- kaže Pavle Barta, kolega novinar, urednik ,,Auto republike ,, i bivši urednik ,, Vrelih guma,,. -  APBT klub Srbija se transformisao u Klub sportskih pasa, ali osim  promene imena promenjena je i čitava filozofija  i strategija rada. Sada je sve to legalizovano, podignuti su uslovi rada  i animirani su  učesnici  da dovode pse.

 

Sve rase bul terijera su izuzetno snažni psi, ali i izuzetno vredne životinje. Svi ovi psi vole da rade i niko ne mora da ih primorava na to.

-           Verovali ili ne oni i ne jedu toli,o koliko bi neko mogao da očekuje. Jedu kao i ostali psi jednom dnevno i nisu veliki ,, potrošači,, hrane. To naravno zavisi i od trošenja  kalorija, ali  njihova ishrana je  ista kao i kod drugih pasa. Zato  želimo da  razbijamo sve predrasude  i da  ljude animiramo da  dovode svoje pse na ovakva takmičenja, ali i da privlačimo gledaoce. Danas je u Smederevu odlična poseta i moram da kažem da su organizatori bili na visokom nivou. Hvala  domaćinima  na svemu što su nam pružili. – rekao je Pavle Barta, jedan od  organiztora ovog takmiičenja.

 

 

 

 

Bojan Stoičević je Smederevac , koji je  bio domaćin takmičenja.

-           Posebno nam je bila  zanimljiva i atraktivna ova disciplina vuče tereta, drugog dana, koja je   trenutno najpopularnija u Evropi. Mi smo pripremili izuzetno  kvalitetna vučna kolica i čak deset tona tereta.  Inače , ova disciplina ima dve poddiscipline i obe su jednako atraktivne, to su  profi deo i standarndi deo. Profi deo je kada psi vuku na komandu, a standaradni deo vuče je kada psi vuku na mamac.

 

Srbi su inače lideri u ovom sportu i disciplinama u čitavom regionu. Srbija je prva osnovala ovaj klub koji je isprva nosio ime APBT, da bi nedavno promenio ime u Klub sportskih pasa Srbije. Naša pravila, kasnije su prihvatili  najpre Mađari, a onda i Hrvati i Bugari, ali i ostale zemlje regiona, koje su nastupile na dvodnevnom takmičenju u Smederevu.

 

-           Najvažnije je da  razbijemo predrasude kod ljudi, koji  se najčešće plaše pasa  bul terijer pasmina- kaže Bojan Stoičević – Ovo su izuzetno utrenirane i dresirane životinje. To su vredni, radni  i sportski psi, koji svoju snagu usmeravaju isključivo na  atletske veštine i vežbe vuče.  Oni ništa ne vide osim vlasničkih komandi i sprava i mamaca. Uz to  sve je savršeno obezbećeno i publika je mogla da uživa u dvodnevnom programu u smederevsioj  tvrđavi. – rekao je na kraju dvodnevnog spektakla Bojan Stoičević, Smederevac i organizator ovog   regionalnog takmičenja.

 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar