Mihajlović: Dok se ne ozakone, stanovi neće moći da se prodaju i kupuju

|   Info
Izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji pružiće državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za još efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade na kršenju zakona, kaže potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, sada je predviđeno da je, umesto pravnosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno (najčešće drugostepeno) rešenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija, saopštila je Kancelarija potpredsednice Vlade.

- Očekujemo da će ova mera doneti mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada, jer se na rušenje čekalo okončanje predugih upravnih i sudskih sporova - dodala je Mihajlovićeva.

Ona ističe i da se izmene zakona ne odnose samo na one koji su već prekršili zakon, već deluje i preventivno na sve one koji u krššenju ovog zakona vide priliku da se enormno obogate.

- U izmenama ovih zakona predviđeno je da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovanja do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju, ili njegovog odbijanja. Ova odredba usmerena je pre svega protiv svih onih nedgovornih investora koji žele kršenjem zakona i izbegavanjem plaćanja građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi da se obogate. Zbog njih uvodimo ovu zabranu i neće moći da trguju nelegalnim objektima - kaže potpredsednica Vlade.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar