Mihajlović: Energetska kriza će potrajati do marta

|   Info
Srbija ima dovoljno struje, gasa i toplotne energije, niko se neće smrzavat, a do kraja grejne sezone građani će plaćati gas po garantovanim cenama, izjavila je danas inistarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ocenila da će energetska kriza potrajati do marta i da do tada "nijedna cena nije realna cena".
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, K1

Mihajlović je za K1 televiziju rekla da je EPS trebalo da u remont velikog bloka uđe ranije "pa bi možda ranije i završio", kao i da je "Srbijagas" trebalo ranije da pregovara o ugovoru (sa Gaspromom za snabdevanje gasom), i dodala da veliki problem predstavljaju i veliki dugovi korisnika prema EPS i "Srbijagasu".

Ona je naglasila i da će se energetske krize ponavljati i da na to treba biti spreman.

"Ova kriza će trajati do marta i do tada nijedna cena nije realna cena. Hajde da sačekamo mart da vidimo kakve su cene u Evropi, kada se sve stabilizuje. Tek tada možemo da razgovaramo", rekla je Mihajlović.

Ona je, kako navodi televizija K1, poručila i da javna preduzeća nemaju pravo da se ponašaju nedomaćinski.

"Srbijagas i EPS su javna preduzeća u kojima zaposleni imaju 30 odsto veće plate od prosečne plate u Srbiji. U energetskom sektoru sam 30 godina i za to vreme ništa nije izgrađeno. Mislim da izgradnja termoelektrane na ugalj nije dobra ideja, kako zbog zagađenja tako i zbog plaćanja visokih 'karbon' taksi", rekla je Mihajlović.

Najavila je i da će Srbija do kraja godine imati Energetsku strategiju i javnu raspravu i navela primer Rumunije koja je tokom prethodne decenije smanjila upotrebu uglja za 17 odsto.

"Moramo da budemo svesni da lignit nije gorivo koje pruža energetsku sigurnost. Lignit je ugalj najlošijeg kvaliteta i to nije onaj lignit od pre 20 godina, pun je mulja", upozorila je Mihajlović.

Kada je reč o snabdevanju gasom, ocenila je da je za Srbiju veoma važno da ima dva gasovoda, i dodala da bi "interkonektor" Niš-Dimitrovgrad-Bugarska trebalo  da bude završen 2023.

"To je važno kako bismo imali i drugog dobavljača. Sada imamo jednog - Gasprom - i dva pravca. Hajde da imamo i drugu mogućnost", rekla je Mihajlović.

Podsetila je i da država subvencioniše ugradnju solarnih panela za domaćinstva, i da je cena jednog panela koji proizvodi dovoljno struje za prosečnu potrošnju oko 4.000 evra, a da "država i grad" daju polovinu te sume, dok su banke spremne da omoguće otplatu na rate.

Ona je poručila da se "mora smanjiti potrošnja energije i u privredi i u domaćinstvima".

"Potrebne su nam velike i srednje hidroelektrane, solarne i vetroelektrane. Naš problem su veliki inertni sistemi koji nisu voljni da se prilagođavaju i da menjaju svoju politiku", upozorila je Mihajlović i zaključila da se ne može reagovati "kad se nešto desi, već morate imati strategiju".

Mihajlović je najavila da će za zamenu individualnih ložišta, koja značajno doprinose zagađenju vazduha, u narednom periodu biti izdvojeno "još više novca".