Mihajlović: Energetska tranzicija i različiti dobavljači gasa ključni za razvoj

|   Info
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa Mateom Rivelinijem, šefom divizije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan.
Foto: Pres služba Ministarstva rudarstva i energetike

 

Mihajlović je sa Rivelinijem razgovarala o nastavku saradnje u rudarskom i energetskom sektoru, tekućim i mogućim novim projektima, energetskoj krizi u Evropi i planovima za unapređenje energetske bezbednosti Srbije i regiona, prenela Pres služba Ministarstva rudarstva i energetike.

Mihajlović je istakla da je EIB veoma važan partner za Srbiju, podsetivši da je od 2001. godine ova banka obezbedila sredstva u visini od 4,9 milijardi evra za projekte u Srbiji.

“Za nas su vaša podrška i pomoć veoma značajne, zajedno smo uradili mnogo toga u prethodnom ministarstvu, u oblasti saobraćajne infrastrukture, i verujem da u energetskom i rudarskom sektoru možemo biti još uspešniji. Pored aktuelnih projekata, kao što je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, za nas je povezivanje u gasnom sektoru prioritet. Ne samo sa Bugarskom, već i sa drugim državama, Severnom Makedonijom, Albanijom, Hrvatskom, Rumunijom. Želimo da imamo različite dobavljače gasa u budućnosti, jer je to jedini način da budemo sigurni, stabilni i bezbedni. Radimo sve što možemo da obezbedimo dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimsku sezonu, a istovremeno radimo na tome da osiguramo dugoročnu energetsku stabilnost i bezbednost, ne samo Srbije, već čitavog regiona. Napravili smo osnovu izmenom zakonodavnog okvira, koji predstavlja osnovu za investicije, pre svega u kapacitete za proizvodnju energije iz OIE“, rekla je potpredsednica Vlade.

Tokom sastanka, na kojem su učestvovali i predstavnici “Elektroprivrede Srbije”, “Elektrodistribucije Srbije” i “Srbijagasa”, bilo je reči o snabdevanju gasom, skladišnim kapacitetima, preporukama Ministarstva za smanjenje potrošnje, projektima koji se sprovode u oblasti unapređenja energetske efikasnosti, kao i aktuelnoj energetskoj krizi.

“Uvek je lako razgovarati o konkretnim projektima sa vama, što su pokazali mnogi projekti koje smo zajedno realizovali, bez obzira na sve prepreke na koje samo nailazili, zahvaljujući vašoj odgovornosti i posvećenosti uspeli smo da budemo efikasni. Siguran sam da pored izgradnje interkonekcije Srbija-Bugarska, inače smo ponosni što finansiramo taj projekat koji je danas posebno važan imajući u vidu situaciju u celoj Evropi, postoje i drugi projekti i dugoročni planovi na kojima možemo raditi, kao što su modernizacija distributivne i prenosne mreže, unapređenje energetske efikasnosti, zelena agenda, ali i da bliže sarađujemo i zajedno radimo na prevazilaženju svih izazova koje nameće energetska kriza“, rekao je Mateo Rivelini, šef divizije EIB za zapadni Balkan.