Mihajlović: HE "Đerdap" primer regionalne, međudržavne saradnje

|   Info
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je na obeležavanju 50 godina od početka rada "Đerdapa 1", da je izgradnja ove hidroelektrane primer kako se pripremaju i realizuju veliki, zajednički, međudržavni regionalni projekti.
Foto: Pres služba Ministarstva rudarstva i energetike

 

“Srbija i Rumunija su primer dobrih suseda u našem regionu, dve zemlje koje su kroz istoriju bile povezane dobrim odnosima dveju država i prijateljstvom dva naroda. Naša dva naroda su oduvek bila prijateljska. Imamo dobre poslovne, prijateljske, porodične i odnose koji donose nove projekte. Pre 50 godina, puštanjem u rad Hidroelektrane ‘Đerdap 1’ Srbija i Rumunija dobile su jednu važnu i neraskidivu vezu, povezujući se u proizvodnji električne energije. HE ‘Đerdap’ učinila je da Dunav bude reka koja nas ne odvaja, već povezuje, i čiji smo potencijal zajedno uspeli da iskoristimo za proizvodnju električne energije, i to one najčistije, zelene energije. Izgradnja HE ‘Đerdap 1’ i dan-danas stoji kao primer kako se pripremaju i realizuju veliki, zajednički, međudržavni regionalni projekti“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je navela da posebnu zahvalnost zaslužuju inženjeri i svi radnici u Srbiji i Rumuniji koji su učestvovali u izgradnji HE.

“Ovo je primer da kad imate viziju, možete da prevaziđete sve prepreke, a bilo ih je mnogo, koje su uspešno savladali srpski i rumunski graditelji kada su preusmerili i tok Dunava kako bi izgradili ovu moćnu hidroelektranu. Dok izražavamo zahvalnost inženjerima i svim radnicima koji su omogućili da HE ‘Đerdap’ bude ono što jeste, jedan od stubova naše energetske bezbednosti, jednako smo svesni obaveze koju imamo mi koji danas upravljamo energetskim sistemima naših zemalja. Imamo obavezu da ulaganjem u revitalizaciju produžavamo životni vek naših zajedničkih hidroelektrana. Ali, imamo obavezu i da gledamo u budućnost, kao što su radili i oni pre nas, kad su doneli odluku da uđu u jedan tako veliki i složen projekat“, navela je ona.

Mihajlovićeva je rekla da su, u momentu kada se cela Evropa i svet suočavaju sa izazovima i krizom i istovremeno sprovode proces energetske tranzicije, potrebni saradnja, zajednički projekti i solidarnost.

Foto: Pres služba Ministarstva rudarstva i energetike