Mihajlović: Nova Evropska komisija će biti uspešna

|   Info
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će nova Evropska komisija, koju predvodi Ursula fon der Lajen, biti uspešna i da će njihov uspeh biti krunisan i teritorijalnim kompletiranjem Evrope - punopravnim članstvom zemalja zapadnog Balkana.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

"Ohrabruju predloženi sastav Evropske komisije i ciljevi koje je postavila predsednica Ursula fon der Lajen, poput brige o klimatskim promenama, odnosima sa Kinom i SAD, multikulturalnosti i zaštite evropskog načina života", navela je Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da sve to pokazuje da EU, ali kao zajednica, želi da se postavi kao ključan geopolitički faktor, istakavši da posebno raduje što je za komesare predloženo 13 žena, najviše do sada, što pokazuje i koliko je za EU značajna rodna ravnopravnost.

Zorana Mihajlović očekuje i da će se odmah nakon izbora u Prištini Evropska komisija fokusirati na pregovore Beograda i Prištine i postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo.

"Očekujem jednu fer i izbalansiranu politiku Evrope prema Srbiji, u kojoj će se vrednovati naši rezultati i sprovedene reforme. U prilog tome govori i predlog da novi komesar za proširenje bude bivši mađarski ministar pravde Laslo Tročanji, koji se otvoreno zalaže za proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana", istakla je Zorana Mihajlović.