Mihajlović: O projektu “Jadar” građani će dati poslednju reč na referendumu

|   Info
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će o projektu “Jadar” građani dati poslednju reč na referendumu i to nakon što u potpunosti budu upoznati sa svim činjenicama i rezultatima studija i ocenila da je namera pojedinaca koji se koriste lažima u vezi sa ovim projektom da unesu pometnju i šire paniku u javnosti.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

 “Država je odgovorna, bićemo potpuno jasni i pokazaćemo sve činjenice. Još uvek ne znamo kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studija nije završena. A priče o tome da će Mačva biti potopljena, da će Sava nositi otpad do Beograda nisu samo političke, to je i širenje panike", rekla je Mihajlović.
 
Prema njenim rečima, jadarit je razvojna šansa, jer otvara mogućnost da imamo čitav lanac proizvodnje litijuma, litijumskih baterija i fabrike električnih vozila.

“To je šansa da imamo u toj oblasti prosečne plate između 5.000 i 12.000 evra. Sve će biti javno objavljeno, a prema onome što do sada znamo je da će, ako se zato budemo odlučili, to biti rudnik sa podzemnom eksploatacijom, koristiće se nove tehnologije i veći deo će biti digitalizovan", istakla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović je za TV Kurir rekla i da će Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućiti domaćinstvima da smanje potrošnju i troškove električne energije, ali i doprineti zdravijoj životnoj sredini i povećanju učešća energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Ona je dodala da će država subvencionisati i ugradnju solarnih panela, a kada je reč o zameni stolarije i izolaciji, kaže da očekuje da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu.

“Naša vizija je da do 2040. godine veći deo električne i toplotne energije dobijamo iz zelenih izvora, solarnih elektrana, vetroparkova, hidroelektrana, biomase. Time ćemo direktno uticati na smanjenje emisije ugljen dioksida"., izjavila je Mihajlović.

Ona je, govoreći o kapacitetima u rudarskom sektoru u Srbiji, istakla da kada Ziđin bude otvorio rudnik Čukaru Peki ove godine, Srbija će biti drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi.